Snowden: Misija je za mene gotova

tačno.net
Autor 24.12.2013. u 08:48

Snowden: Misija je za mene gotova

Bivši analitičar američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, koji je otkrio goleme razmjere globalnog elektroničkog nadzora što ga je provodila ta tajna služba, rekao je u intervjuu objavljenom u utorak da je postigao ono što je namjeravao. “Za mene osobno misija je već ispunjena”, rekao je Snowden listu The Washington Post koji je s njime razgovarao u Moskvi, prenosi HINA.

To je prvi izravan Snowdenov intervjuu otkako je u lipnju stigao u Rusiju koja mu je dala politički azil.

“Ja sam već pobijedio. Čim su novinari mogli slobodno obavljati svoj posao, sve što sam pokušavao učiniti dobilo je smisao. Jer, zapamtite, nije mi namjera bila promijeniti društvo. Želio sam društvu dati priliku da samo odluči trebali li se promijeniti”, rekao je Snowden. Opovrgnuo je optužbe da je htio naštetiti NSA-i.

“Ja radim na tome da se NSA popravi. I sada radim u interesu NSA-e. Oni su jedini koji to ne shvaćaju”, rekao je.

Za jedne zaštitnik ljudskih prava, a za druge izdajica, Snowden živi na nepoznatoj lokaciji u glavnom ruskom gradu. The Washington Post piše da je na intervjuu s novinarom stigao sam i nije pokušavao komunicirati prikriveno. Rekao je da tijekom boravka u Rusiji ima pristup internetu, odvjetnicima i novinarima. Snowden je rekao da se smatra “kućnom mačkom” i da rijetko napušta kuću u kojoj živi.

Dodao je da živi asketski, na juhi s rezancima i pomfritu. Prima goste koji mu donose knjige, ali ih ne stigne pročitati. Snowden je opovrgnuo da je kineski ili ruski čovjek. “Nemam nikakvih odnosa s ruskom vladom. Nisam sklopio nikakav dogovor s njima.

Ako sam uopće dezertirao, dezertirao sam od vlade u javnost”, istaknuo je.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 24.12.2013. u 08:48