Sobotka: Američki antiraketni štit u Češkoj naučna fantastika

tačno.net
Autor 14.11.2016. u 10:55

Sobotka: Američki antiraketni štit u Češkoj naučna fantastika

Foto: RFE/RL

Češki premijer Bohuslav Sobotka odbio je glasove da bi SAD sa Donaldom Trampom na čelu mogle da se vrate starom projektu antiraketnog štita i postave radar u Češkoj, kao čistu naučnu fantastiku koja se neće ostvariti, jer Češka nema nameru da iritira Rusiju.

“To je naučna fantastika koja se neće ostvariti”, odbio je za češki javni tv servis ČT premijer Sobotka tvrdnje uticajnog nekadašnjeg gradonačlenika Njujorka Rudija Đulijanija da će se Donald Tramp kao predsednik SAD vratiti starom projektu antiraketnog štita Džordža Buša od koga je pre osam godina odustao sadašnji predsednik SAD Barak Obama.

Češki premijer podsetio je da je taj prvobitni projekt antiraketnog štita sa raketama presretačima u Poljskoj i radarom u češkom vojnom poligonu Brdi trebalo da služi kao odbrana od napada iz Irana, a da sada za taj projekt nakon dogovora o iranskom nuklearnom programu nema opravdanja.

“Bilo kakva debata o radaru znači i novu eskalaciju odnosa sa Rusijom, a nama je potrebno da Rusi i Amerikanci sednu za sto i dogovore se o rešenju sukoba u Siriji”, kazao je češki premijer.

Sobotka je takođe odbio kritike budućeg američkog predsednika Trampa da neke članice NATO ne izdvajaju dogovorenih dva odsto BDP-a za odbranu i da njima SAD i NATO ubuduće neće priteći u pomoć ako budu napadnute.

“Poštujemo to da ne možemo da se švercujemo u NATO. Saveznici smo, ali neće Donald Tramp upravljati Češkom, kao ni Slovačkom ni Nemačkom. Mi imamo svoje nacionalne interese i moramo da ulažemo u obrazovanje i infrastrukturu”, rekao je Sobotka.

Prema procenama premijera Sobotke, Češka će dogovorena dva procenta novca uloženog u odbranu dostići tek 2025. godine zato što armija nije u stanju da potroši ni oko 185 miliona evra za koliko se svake godine povećava budžet Ministarstva odbrane a kamoli dvostruko više novca, tako da bi se ta sredstva ionako prebacila u rezervne fondove.

Prema najnovijim studijama Češka ima trenutno armiju koja bi bila u stanju sama, bez pomoći saveznika, da odbrani jedan od 14 regiona.

RSE

tačno.net
Autor 14.11.2016. u 10:55