Šok bombama zauzeta još jedna ukrajinska vojna baza na Krimu

tačno.net
Autor 24.3.2014. u 08:33

Šok bombama zauzeta još jedna ukrajinska vojna baza na Krimu

Ruske trupe u ponedeljak su preuzele kontrolu nad ukrajinskom vojnom bazom na Krimu i tom prilikom su koristili šok bombe i vezali ruke ukrajinskim vojnicima.

Ruski vojnici napali su pomorsku bazu u Feodosiji, na zapadu Krima, u ranim jutarnjim časovima koristeći oklopne transportere i šok bombe, napisao je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane za Krim Vladislav Seleznjov, prenela je agencija AFP.

Rusija je prošle sedmice pripojila svojoj teritoriji Krim, uprkos protivljenju međunarodne zajednice.

Baza u krimskoj luci Feodosija bila je jedna od nekoliko vojnih objekata na kojima se još vijorila ukrajinska zastava, posle ruske aneksije, navela je agencija Rojters.

Ukrajinski poručnik Anatolij Mozgovoj potvrdio je u telefonskom razgovoru britanskoj agenciji da je bazu zauzela ruska vojska, navodeći da je bilo pucnjave i da su ukrajinski vojnici razoružani.

Istovremeno, ruski barjak odsad je podignut nad 189 ukrajinskih vojnih objekata na Krimu, objavilo je rusko ministarstvo odbrane u nedjelju, dva dana pošto je predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim je završen postupak pripojenja crnomorskog poluotoka Krima Rusiji.

Ukrajinske baze padale su jedna za drugom u ruke ruske vojske na Krimu. U Belbeku, blizu Sevastopolja, elitne ruske postrojbe i proruske milicije u subotu su uz podršku oklopnih vozila zauzele avio bazu pucajući u zrak iz automatskog oružja, a vojnici su na nišanu držali ukrajinske vojnike.

Vrhovni vojni komandant NATO-a u nedjelju je kazao da Rusija na ukrajinskoj istočnoj granici ima raspoređene velike snage, te da je zabrinut jer bi to moglo predstavljati prijetnju i moldovskoj pokrajini Transdnjestovlje koja ima separatističke težnje.

“Ruske snage na istočnoj ukrajinskoj granici su pozamašne i vrlo spremne”,kazao je vrhovni saveznički komandant u Evropi, general američkog ratnog vazduhoplovstva Philip Breedlove.

Prema njegovim riječima, NATO je vrlo zabrinut zbog prijetnje Transdnjestrovlju.

“Na istočnoj ukrajinskoj granici ima apsolutno dovoljno ruskih snaga da pregaze Transdnjestrovlje ukoliko se donese takva odluka, a to je vrlo zabrinjavajuće”, dodao je Breedlove.

Ruske snage učvrstile su nadzor nad Krimom dva dana nakon što je pripojen Rusiji. Neki strahuju da bi Rusija sada mogla zauzeti i istočnu Ukrajinu.

tačno.net
Autor 24.3.2014. u 08:33