Solberg: Veliki broj muslimana na protestima protiv IDIL-a pokazuje da oni ne mogu predstavljati islam

tačno.net
Autor 26.8.2014. u 12:44

Solberg: Veliki broj muslimana na protestima protiv IDIL-a pokazuje da oni ne mogu predstavljati islam

Foto: Predstavnik bh muslimana u Norveškoj na protestima protiv IDIL-a

Norveška premijerka Erna Solberg prisutnim na protestima protiv IDIL-a organiziranim u Oslu poručila je da će Norveška nastaviti da se bori protiv svih vidova ekstremizma pritom pročitavši hadis, citat o djelima i govoru poslanika Muhammeda.

OSLO – U Norveškoj su održani protresti protiv napada i nasilja koje čine pripadnici terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) u Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

Protestima su prisustvovali premijerka Norveške Erna Solberg, čelnici nekoliko islamskih udruženja, predstavnici kršćanske zajednice u toj zemlji kao i predstavnici pojedinih političkih partija.

Protestna šetnja, na kojoj je učestvovalo oko sedam hiljada osoba, počela je u mjestu Gronland, u Oslu u večernjim satima.

Okupljeni su tom prilikom uzvikivali slogane protiv norveškog udruženja “Profetens Ummah” koje je javno obznanilo da podržava militante IDIL-a.

Demonstranti su održali protestnu šetnju sve do zgrade državnog parlamenta gdje su pojedini predstavnici održali govore protiv IDIL-a, ali i svih vrsta ekstremizma i radikalizma.

Osim premijerke Solberg protestnoj šetnji su se pridružili i predsjednik opozicione Radničke partije Jonas Gohr Störe, predstavnica kršćanske zajednice Osla May-Anne Grasaas i generalni sekretar Islamske zajednice u Norveškoj (IRN) Mehtab Afsar.

Afsar je tom prilikom istakao da mnogi u svijetu danas pogrešno shvaćaju islam zbog nasilja koje čine pojedine ekstremne skupine kao što je IDIL napominjući da su protesti u Oslu pokazali pravo lice islama.

Premijerka Solberg se također, prisutnima obratila riječima da će Norveška nastaviti da se bori protiv svih vidova ekstremizma pritom pročitavši hadis, citat o djelima i govoru poslanika Muhammeda.

“Čuo sam Allahova poslanika da je rekao: Ko od vas vidi nešto što ne valja, neka ga otkloni svojom rukom, a ako ne može, onda jezikom, a ako ni to ne može, onda, barem, srcem, a to je najslabiji iman”, pročitala je premijerka pomenuti hadis.

Naglasila je da veliki broj muslimana na protestima protiv militanata IDIL-a jasno pokazuje da ova teroristička organizacija ne predstavlja islam i muslimane.

Prisutnima su se obratili i vjerski predstavnici iz Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine koji su poručili kako “u islamu nema mjesta nasilju i kako se protiv toga treba boriti znanjem”.

AA

tačno.net
Autor 26.8.2014. u 12:44