Španija: Borbe s bikovima proglašene za kulturno blago

tačno.net
Autor 7.11.2013. u 16:28

Španija: Borbe s bikovima proglašene za kulturno blago

Nakon što su borbe s bikovima 2012. godine zabranjene u pokrajini Kataloniji, značajan dio javnosti u Španiji pokrenuo je inicijativu da se borbe s bikovima zaštite kao nacionalni i kulturno blago po kojem je Španija prepoznatljiva u svijetu

Borbe s bikovima, koje u Španiji ima tradiciju staru četiri stoljeća, zvanično su postale kulturno blago te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su borbe s bikovima 2012. godine zabranjene u pokrajini Kataloniji, značajan dio javnosti u Španiji pokrenuo je inicijativu da se borbe s bikovima zaštite kao nacionalni i kulturno blago po kojem je Španija prepoznatljiva u svijetu.

Tako je grupa građana prikupila više od 600 hiljada potpisa koje su predali parlamentu koji je donio zakon da se borbe s bikovima proglase kulturnim blagom. Konačnu odluku je potvrdio i Senat Španije.

Nakon što usvojeni zakon bude objavljen u zvaničnim novinama, to će biti prvi put u historiji da će borbe s bikovima postati kulturno blago.

Tokom glasanja u Senatu, 144 poslanika su glasali za, 26 protiv i 54 su bili uzdržani.

Vladajuća Narodna partija Španije podržala je zakon navodeći kao razlog to što su brobe s bikovima prepoznatljiva španska tradicija koja svake godine iz zemlje ali i cijelog svijeta privuče veliki broj znatiželjnika i turista.

S druge strane, glavna opoziciona Socijalistička radnička partija (PSOE) je saopćila da je usvojeni zakon “bespotreban i da nanosi štetu imidžu Španije u svijetu”.

U Španiji se godišnje organizuje oko dvije hiljade borbi s bikovima, a najpoznatija ona koja se svake godine održava u maju u Las Ventas Areni u Madridu.

tačno.net
Autor 7.11.2013. u 16:28