Španija osudila katalonske separatiste na višegodišnji zatvor

Agencije
Autor 14.10.2019. u 11:04

Španija osudila katalonske separatiste na višegodišnji zatvor

Foto: EPA

Presuda se odnosi na devetero katalonskih čelnika zbog njihove uloge u zabranjenom referendumu 2017. godine.

Španjolski vrhovni sud osudio je devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju neovisnosti Katalonije 2017. godine, javlja Tanjug pozivajući se na Reuters.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivim samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne, prenosi britanska agencija.

Najtežu kaznu, 13 godina zatvora, dobio je bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, a na teret mu je stavljena pobuna i zloupotreba javnih fondova, navodi AP.

Već je najavljeno da će optužbe za pobunu, za koje se izriče 25 godina zatvora, biti preinačene u blaže optužbe za bunt.

Za vrijeme suđenja katalonski lideri izjasnili su se da nisu krivi i da im se sudi iz političkih razloga.

Na kocki je mnogo toga

Odluka o neuspješnoj secesiji koja je privukla međunarodnu pozornost, pokrenula najveću političku krizu u Španjolskoj u nekoliko desetljeća i uzdrmala finacijska tržišta iznimno je važna i za vlasti u Madridu i za najbogatiju španjolsku regiju.

Secesionističke skupine pozvale su na masovan, ali miroljubiv građanski neposluh zbog presuda.

Na kocki je mnogo toga, kako za Španjolsku, tako i za Kataloniju, konstatira Reuters.

Među glavnim pitanjima je kako će separatisti reagirati na presude, hoće li se održati obećanje o mirnim prosvjedima i koliko će se narušiti ugled Španjolske i separatističkog pokreta.

U međuvremenu su i vlada i separatisti objavili snimke na društvenim mrežama. Separatisti kažu da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 14.10.2019. u 11:04