Španjolska: Sanchez dobio mandat za sastavljanje vlade

tačno.net
Autor 3.2.2016. u 10:26

Španjolska: Sanchez dobio mandat za sastavljanje vlade

Španjolski kralj Felipe VI dao je mandat za sastavljanje nove vlade čelniku oporbenih socijalista Pedru Sanchezu nakon što se u utorak prvo sastao s njim, a zatim i tehničkim premijerom Marianom Rajoyem, koji unatoč izbornoj pobjedi nema dovoljan broj zastupnika za formiranje stabilne vlade.

Narodna stranka desnog centra premijera Rajoya pobijedila je na izborima krajem prosinca osvojivši 123 od 350 mjesta u parlamentu, no nije uspjela osigurati potrebnih 176 mjesta za formiranje stabilne vlade.

Socijalistička radnička stranka Španjolske (PSOE) osvojila je 90 mjesta i odbila stvaranje velike koalicije s Narodnom strankom. Sanchez je u utorak rekao kralju kako je spreman pokušati sastaviti vladu ako Rajoy kao pobjednik izbora to ne pokuša.

Kralj se zatim navečer kratko sastao s novim predsjednikom parlamenta, Patxijem Lopezom iz PSOE-a, kojem je priopćio kako Sanchez ima njegovu podršku u pokušaju sastavljanja vlade.

“Sánchez procjenjuje da će mu trebati između tri i četiri tjedna prije parlamentarnog glasovanja o novoj vladi“, izjavio je Lopez. U tom razdoblju PSOE mora uspostaviti koaliciju s kojom bi imao 176 zastupnika.

Stranka Podemos, koja ima 69 zastupnika, ponudila je koaliciju s PSOE-om, Ujedinjenom ljevicom i separatističkim regionalnim strankama. U takvoj lijevoj vladi Sanchez bi bio premijer, a lider Podemosa Pablo Iglesias zamjenik premijera.

RSE

tačno.net
Autor 3.2.2016. u 10:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija