Španjolska vlada nakon višemjesečnih prosvjeda odustala od zabrane pobačaja

tačno.net
Autor 24.9.2014. u 11:12

Španjolska vlada nakon višemjesečnih prosvjeda odustala od zabrane pobačaja

Premijer Mariano Rajoy rekao je da je donio takvu odluku jer vlada o tom pitanju nije mogla postići konsenzus

MADRID – Španjolska konzervativna vlada odustala je od planova da ograniči pravo na pobačaj, nakon mjeseci prosvjeda političke oporbe i skupina za prava žena.
Premijer Mariano Rajoy rekao je da je donio takvu odluku jer vlada o tom pitanju nije mogla postići konsenzus.

Revizija liberalnog zakona o pobačaju koji je usvojila prethodna socijalistička vlada bila je dio programskog manifesta konzervativaca iz predizborne kampanje 2010. godine. Po tom zakonu, u Španjolskoj je pobačaj dopušten bez ograničenja do 14. tjedna trdunoće, a u slučajevima malformacije ploda do 22. tjedna.

Rajoy je namjeravao pobačaj u principu staviti izvan zakona, osim u slučajevima silovanja i trudnoće u kojoj je majčin život u opasnosti.
»Povlačenje je najrazumnije rješenje. Ne želimo usvajati zakon koji će ponovo biti promijenjen nakon promjene vlasti«, rekao je Rajoy.

Pošto je vlada povukla prijedlog, njegov autor i najveći zagovornik, ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardon najavio je ostavku. I to ne samo na ministarsku dužnost nego i na članstvo u Narodnoj stranci. Najavio je i potpuno povlačenje iz politike.
Rajoy je rekao da će vlada ipak inzistirati na nekim promjenama u postojećem zakonu, poput uvođenja obaveznog roditeljskog odobrenja kada pobaciti žele maloljetnice.

novilist.hr

tačno.net
Autor 24.9.2014. u 11:12