Španjolski kralj Juan Carlos odstupio s prijestolja

tačno.net
Autor 2.6.2014. u 10:49

Španjolski kralj Juan Carlos odstupio s prijestolja

Nakon gotovo četrdeset godina na prijestolju, španjolski kralj Juan Carlos je abdicirao u korist svog sina, princa Felipea. Usprkos zdravstvenim poteškoćama, sve donedavno je Juan Carlos odbijao tu mogućnost.

Španjolski premijer Mariano Rajoy iznenadio je javnost viješću kako je kralj objavio da odstupa s prijestolja u korist svog sina, princa Felipea. Rajoy je istovremeno dodao kako smatra da je to “najbolji trenutak za promjenu” i kako je kralj svoju odluku obrazložio osobnim razlozima.

Juan Carlos I., točnije Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias među stanovnicima Španjolske uživa velik ugled osobito zbog njegove uloge u prijelazu iz dugogodišnje diktature Francisca Franca. Franco je smatrao kako će, tada još mladi monarh, nastaviti voditi Španjolsku u njegovom duhu, ali je kralj uspješno odveo svoju zemlju u demokraciju i kasnije je uveo u tadašnju Europsku ekonomsku zajednicu.

Juan Carlos u vojnoj akademiji u Zaragozi 1955.

Španjolski kralj, na kraju i kao časnik španjolske vojske, odigrao je ključnu ulogu u procesu demokratizacije njegove domovine.

Zapravo, ova abdikacija kralja uopće nije poznata u španjolskoj političkoj praksi niti se ikad dogodila. Doduše, u Ustavu se u takvom slučaju poziva na poseban zakon o kraljevskoj kući – koji do sad uopće nije donesen.

Zato još španjolski parlament mora usvojiti aspiraciju sina Juana Carlosa na prijestolje Španjolske da bi ova abdikacija doista i pravno bila punovažna. Španjolski premijer Rajoy je zato najavio izvanredno zasjedanje vlade kako bi bio predložen zakon da bi ga onda prihvatio i Parlament.

Premijer se nada kako će prijestolonasljednik “u najkraćem vremenu” biti proglašen kraljem i zahvalio je Juanu Carlosu za njegovu “neumornu obranu” interesa Španjolske, a njegovu abdikaciju smatra “dokazom zrelosti demokracije u Španjolskoj”.

dw.de

tačno.net
Autor 2.6.2014. u 10:49