Španski Senat odlučuje o autonomiji Katalonije

tačno.net
Autor 27.10.2017. u 09:18

Španski Senat odlučuje o autonomiji Katalonije

foto: Reuters

Gornji dom španskog parlamenta, Senat, danas treba da glasa o zahtevu premijera Marijana Rahoja o preuzimanju nadležnosti Katalonije kako bi se sprečila nezavisnost tog regiona.

Istovremeno će u Barseloni biti nastavljena sednica katalonskog parlamenta.

Predsednik te oblasti Karles Pućdemon izjavio je u četvrtak da je protiv vanrednih regionalnih izbora, jer je naveo da nije dobio garancije španske vlade da bi u tom slučaju odustala od ukidanja autonomije Katalonije, javila je agencija Frans pres.

“Od sada je na katalonskom parlamentu da odredi posledice primene član 155 Ustava protiv Katalonije” koji omogućava ukidanje autonomije te oblasti, rekao je Pućdemon.

Na njegovu izjavu je odmah reagovala potpredsednica španske vlade Soraja Saens de Santamarija koja se založila za preuzimanje nadležnosti od oblasti Katalonije kako bi se “otvorila nova etapa poštovanja zakona”.

Opozicija u Kataloniji je takodje reagovala pozivajući Pućdemona da raspiše izbore kako bi se sprečilo ukidanje autonomije te oblasti.

Politička kriza izmedju Barselone i Madrida produbila se posle 1. oktobra kada su katalonske vlasti održale referendum o nezavisnosti te oblasti, koji su centralne vlasti zabranile.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao “istorijska nacija”, priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

RSE

tačno.net
Autor 27.10.2017. u 09:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija