Spašavanje Grčke je spašavanje Europe

Autor 10.5.2011. u 02:44

Spašavanje Grčke je spašavanje Europe

Prema riječima dužnosnika euro-zone, umjesto da napravi iskorak naprijed, Grčka je sve više klizila prema dolje, udaljavajući se od svojih ciljeva smanjenja proračunskog manjka. Očekuje se kako će joj za 2012. godinu biti potrebno dodatnih gotovo 30 milijardi eura. Stoga ne čudi europska dužnička kriza koja se u punom krugu vratila na problem koji je počeo prije više od godinu dana: Kako spasiti Grčku od gubitka novca?

Očekuje se kako će ministri financija euro-zone raspravljati o grčkom dužničkom teretu, njenoj potrebi za dodatnom pomoći i zahtjevom za više vremena kako bi ispunila svoje fiskalne ciljeve, na sastanku koji će se početkom sljedećeg tjedna održati u Bruxellesu. Sudionici sastanka ujedno upozoravaju kako bi pregovori o sve trnovitijim pitanjima koji okružuju Grčku krizu mogao potrajati mjesecima.

Europske vlade dolaze u Bruxelles prihvatiti Grčku kao štićenika u godinama koje dolaze što je politički teško probaviti, posebice u Njemačkoj gdje se oporba ograđuje od ideje ne samo u parlamentu nego i među biračima. Ali što je alternativa prihvaćanju? Alternativa je dužnički kaos Grčke, kažu stariji europski političari, koji bi mogao aktivirati veliku međunarodnu bankarsku krizu usporedivu s previranjima koja su uslijedila nakon propasti Lehman Brothersa 2008. godine.

Financijski šefovi najvažnijih euro-zemalja raspravljali su o grčkom problemu i drugim pitanjima, uključujući i predstojeći paket pomoći Portugala, na neformalnom sastanku održanom u u Luxembourgu. Skup, jedan od mnogih neformalnih sastanaka odabranih europskih dužnosnika od kada je financijska kriza započela, ubrzo se pretvorio u medijski cirkus nakon što je njemački Spiegel Online u svojem izdanju od petka utvrdio kako je dobio informaciju da Grčka razmišlja o napuštanju eurozone. Istoga trena izvješće je odaslalo euro prema dolje.

Grčka vlada osudila je izvješće rekavši kako država nema interesa odbaciti euro. Iako su neki analitičari i političari predložili da Grčka odbaci zajedničku europsku valutu, većina ekonomista i gotovo svi vodeći europskih političari izjavili su da bi bilo koja nova grčka valuta bila olovni uteg koji bi vodio do propasti grčkog bankarskog sustava i države same, kao i novoj bankarskoj krizi diljem Europe. “Mi ne raspravljamo o izlasku Grčke iz eurozone. To je glupa ideja i put koji nikada ne bismo poduzeli”, rekao je luksemburgški premijer Jean-Claude Juncker, domaćin sastanka koji će se održati u Bruxellesu.

Grčki ministar financija George Papaconstantinou, koji je prisustvovao neformalnom sastanku u u Luxembourgu, rekao je svojim kolegama iz Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske kako će njegova vlada možda trebati još dvije godine, do 2016. umjesto 2014. kao što je prethodno dogovoreno, kako bi smanjila svoj deficit na 3 posto bruto domaćeg proizvoda.

Ostale zemlje, pogotovo Njemačka, gledaju na grčki zahtjev za više vremena sa skepticizmom, vjerujući kako Grčka gubi političku volju za potpuni remont svojega gospodarstva i javnoga sektora. Ona želi vidjeti kako Grčka udvostručuje svoje napore, a ne ih usporava, a Berlin je posebno neimpresioniran tempom grčkih napora da privatizira državnu imovinu i poboljša prikupljanje poreza. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci Njemačka je također signalizirala zemljama koje su prihvatile pakete pomoći, poput Grčke i Irske, da mogu računati na neke financijske ustupke ako ponude nešto u zamjenu, kao što su strože reforme, dok izvori iz Luxembourga kažu kako Grčka definitivno neće biti sposobna vratiti se na tržište obveznica sljedeće godine.

poslovni.hr

Autor 10.5.2011. u 02:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija