‘Spašavanje’ protokola o Sjevernoj Irskoj

RSE
Autor 5.10.2021. u 08:22

‘Spašavanje’ protokola o Sjevernoj Irskoj

Velika Britanija upozorila je Evropsku uniju da će pokrenuti takozvanu nuklearnu opciju jednostrane obustave dijelova protokola o Sjevernoj Irskoj ako Brisel uskoro ne pristane na neometanu trgovinu s tim dijelom britanske teritorije, uz poruku da London ne može vječno čekati, pišu svjetski mediji.

Novi pravni tekstovi

Britanija ponovo upozorava Evropsku uniju (EU) najavljujući pokretanje zaštitnih mjera u njihovom sporazumu o razdvajanju ako se Brisel ne složi s promjenama za nesmetanu trgovinu sa Sjevernom Irskom, ukazuje Rojters (Reuters).

U posljednjem upozorenju upućenom EU, britanski ministar za Bregzit (Brexit) lord Dejvid Frost (David), rekao je na konferenciji vladajuće Konzervativne stranke u ponedjeljak, 4. oktobra, da će predstaviti novi skup pravnih tekstova koji će podržati ranije vladine prijedloge za promjenu takozvanog Protokola za Sjevernu Irsku.

Frost nije rekao kada bi vlada mogla pokrenuti ono što je poznato kao član 16., koji dozvoljava bilo kojoj strani – Velikoj Britaniji ili EU – da preduzme jednostranu akciju ako smatra da protokol ima negativan uticaj, ali su mediji izvijestili da bi se to moglo desiti do kraja sljedećeg mjeseca.

Protokol za Sjevernu Irsku bio je dio sporazuma o Bregzitu o kojem je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pregovarao s Evropskom unijom i koji je, dodaje Rojters, stvorio ‘de facto’ carinsku granicu između Britanije i Sjeverne Irske kako bi se zaštitio slobodan protok trgovine između Sjeverne Irske i Irske, koja je članica EU.

Budući da je Britanija početkom ove godine napustila jedinstveno tržište EU, poteškoće u slanju neke robe s kopna u njenu pokrajinu Sjevernu Irsku nagnale su vladu da više puta traži izmjene protokola. Brisel je na pozive odgovarao uglavnom odbijajući nove pregovore o već potpisanom sporazumu.

EU je pozvala Veliku Britaniju da pronađe rješenja umjesto da pribjegne prijetnjama, ujedno naglašavajući da bi pokretanje člana 16. bilo “krajnje beskorisno” te da će za odgovor razmotriti sve opcije.

‘Čekanje’ na Brisel

Ministar za Bregzit sastavio je prijedloge za trajnu zamjenu Protokola za Sjevernu Irsku upozorivši da Velika Britanija “ne može zauvijek čekati” na Brisel i ako se stvari uskoro ne promijene, London će pokrenuti takozvanu nuklearnu opciju koja će joj omogućiti da jednostrano obustavi dijelove protokola, napisao je britanski list Telegraf (The Telegraph).

Lord Frost je potvrdio da je britanska vlada izradila pravne tekstove za izmjenu protokola koji je stupio na snagu u januaru ove godine. Pravni tekstovi, koji će sljedećih dana biti podijeljeni s Briselom, namjeravaju postaviti jasan plan za smanjenje birokratije EU u Sjevernoj Irskoj i rješavanje značajnih poremećaja u trgovini iz Velike Britanije.

Pravni tekstovi, dodaje Telegraf, pozivaju na uklanjanje provjera i ograničenja za britansku robu koja ulazi u Sjevernu Irsku, a kojoj ne prijeti ulazak na evropsko tržište, dok drugi prijedlog podrazumijeva okončanje uloge Evropskog suda u sporovima u vezi sa Sjevernom Irskom, koja i dalje slijedi pravila EU prema sporazumu.

Međutim, kako ističe britanski list, Brisel je u više navrata nagovijestio da se neće složiti s velikim brojem prijedloga, pri čemu se očekuje da će potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, u sljedećim danima iznijeti niz manje radikalnih rješenja.

Brisel bi novo upozorenje Londona mogao shvatiti kao potvrdu da je Velika Britanija sada spremna da pokrene član 16. prije kraja godine, a visoki lideri EU već pripremaju niz prijedloga kao odgovor. Ako London ipak iskoristi klauzulu, naglašava Telegraf, jedna od opcija je da Brisel odgovori pravnom tužbom koja bi mogla uključivati nametanje cainskih protumjera britanskom uvozu.

Rizik od mogućeg nasilja

Iščekujući prijedloge Evropske komisije (EK) za ublažavanje provjera robe koja u skladu s protokolom prelazi u Sjevernu Irsku, britanski ministri jasno su stavili do znanja Šefčoviču da to ne smije biti paket u stilu “uzmi ili ostavi” već da mora biti polazna tačka za pregovore, napisao je londonski Tajms (The Times).

Vladini izvori tvrde da ako se Brisel u narednim sedmicama ne pripremi za “ozbiljne pregovore” o protokolu, britanska vlada neće imati izbora nego da suspenduje Bregzit sporazum o Sjevernoj Irskoj.

Ministri u britanskoj vladi također naglašavaju da neuspjeh u postizanju napretka po tom pitanju rizikuje povratak na vrstu nasilja kakva je zabilježena ovog ljeta, i da može ugroziti i podjelu vlasti u pokrajini.

U Londonu, prema pisanju Tajmsa, postoji bojazan da predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen), uz snažnu podršku Francuza, insistira da Šefčovič zauzme oštru liniju.

Teška polazna tačka

Prijetnja da će pokrenuti član 16. iz Protokola za Sjevernu Irsku nije nova i lord Frost je koristio nekoliko puta, ukazuje u svojoj analizi BBC naglašavajući da se ovog puta odluka brzo približava.

I pregovarački stil lorda Frosta zasigurno je grub, ističe BBC dodajući da je Frost u svom govoru na torijevskoj konferenciji kazao da je EU “teška” i da je britansko članstvo unutar Unije bilo kao “dug ružan san”.

To je teška polazna tačka za pokretanje bliskog partnerstva sa susjedima kakve vlada kaže da želi, zaključuje britanski javni servis dodajući da će budućnost Sjeverne Irske vjerovatno neko vrijeme biti kamen spoticanja u odnosima između Velike Britanije i EU.

U Briselu ne žele komentarisati primjedbe lorda Frosta, “koliko god lirične ili agresivne bile”, ali tvrde da EU “intenzivno radi na pronalaženju praktičnih rješenja za neke poteškoće s kojima se ljudi u Sjevernoj Irskoj suočavaju”.

Pokretanje člana 16., pojašnjava BBC, ne bi značilo kraj Protokola o Sjevernoj Irskoj, već bi se time suspendovali ograničeni aspekti sporazuma, iako britanska vlada traži mnogo opsežnije pregovaranje o sporazumu koji je potpisala prije manje od dvije godine.

Korak u nepoznate vode

Otvoreno je pitanje hoće li britanska vlada pokrenuti član 16. kao vanrednu kočnicu u Irskom protokolu iz sporazuma koji je Sjevernu Irsku ostavio unutar evropskog jedinstvenog tržišta i carinske unije kako bi Džonsonov model Bregzita bio kompatibilan s izbjegavanjem tvrde granice na ostrvu Irskoj, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Iako je Brisel ranije isključivao opciju ponovnih pregovora o protokolu, Frost je pozvao na njih očito se plašeći da odgovor Evropske komisije na njegove prijedloge iz jula neće otići dovoljno daleko, rekavši torijevskim aktivistima da mu ne preostaje ništa drugo nego da pokrene član 16.

U Protokolu za Sjevernu Irsku ozbiljne poteškoće pokretanja člana 16. nisu definisane, što objema stranama ostavlja prostor za tumačenje. Na primjer, dodaje list, britanska vlada bi mogla odbiti provjeru robe koja ulazi u Sjevernu Irsku iz Velike Britanije, tvrdeći da takve provjere uzrokuju poteškoće kompanijama.

Ono što protokol naznačava je da ako se bilo koja strana ne slaže s jednostranim zaštitnim mjerama, ona može uzvratiti drugoj strani “proporcionalnim mjerama”.

Dok se EU nada da je Frostov govor na torijevskoj konferenciji, na kojoj je između ostalog rekao da se “dugogodišnji ružni san o našem članstvu u EU završio”, bio samo način da ugodi publici, Šefčovičev tim nastoji postići dogovor o izmjenama protokola do kraja godine.

No, zaključuje Gardijan, mnogi su rokovi za Bregzit došli i prošli i niko ne isključuje da vlada ne može krenuti u nepoznate vode pokretanjem člana 16.

RSE

RSE
Autor 5.10.2021. u 08:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija