Specijalne jedinice SAD-a izvele operacije u Libiji i Somaliji

tačno.net
Autor 6.10.2013. u 14:03

Specijalne jedinice SAD-a izvele operacije u Libiji i Somaliji

Tokom operacije u Libiji uhapšen je jedan od lidera Al-Kaide za kojeg se smatra da je učestvovao u napadima na ambasade SAD-a u Keniji i Tanzaniji prije 15 godina.

WASHINGTON (AA) – Specijalne jedinice Oružanih snaga SAD-a izvele su operacije u Libiji i Somaliji na čelna imena organizacija Al-Kaida i Es-Sebab. Tokom operacije u Libiji uhapšen je jedan od lidera Al-Kaide za kojeg se smatra da je učestvovao u napadima na ambasade SAD-a u Keniji i Tanzaniji prije 15 godina, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Abu Anas al-Libi (49), koji se nalazio na FBI-ovoj listi “najtraženijih” i za čiju glavu je nuđena nagrada od pet miliona dolara, uhapšen je u Tripoliju.

Glasnogovornik Pentagona George Little izjavio je da se Libi trenutno po zakonskim propisima čuva od strane vojske SAD-a na sigurnom mjestu izvan granica Libije.

Prema vijestima AP-a, operaciju u kojoj je Libi uhapšen predvodila je specijalna jedinica “Delta Force”, koja inače predvodi operacije borbe protiv terorizma u Sjevernoj Africi.

Federalni Sud u New Yorku optužio je el-Libija da je učestvovao u bombaškim napadima na amabasade SAD-a u Keniji i Tanzaniji 7. augusta 1998. godine, u kojima je smrtno stradalo oko 220 osoba.

S druge strane, operacijom u južnom somalijskom gradu Barave tražen je jedan od lidera eš-Šebaba, za kojeg se smatra da je odgovoran za napad na trgovački centar prošlog mjeseca u Keniji, u kojem su smrtno stradale 72 osobe. No, operacija specijalne jedinice “Navy Seal Team 6”, poznatije kao grupa koja je usmrtila Usamu Bin Ladena, bila je bezuspješna.

Anadolija

tačno.net
Autor 6.10.2013. u 14:03