Špigel: Britanska agencija pratila diplomate po hotelima

tačno.net
Autor 17.11.2013. u 13:45

Špigel: Britanska agencija pratila diplomate po hotelima

Britanska državna agencija za praćenje elektronskih komunikacija (GCHQ) nadzirala je strane diplomate tako što je pratila njihove hotelske rezervacije, objavio je u nedelju nemački nedeljnik “Špigel”, pozivajući se na dokumente koje je objavio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden.

Taj list je naveo da je agencija GCHQ tokom više od tri godine imala sistem za praćenje rezervacija u najmanje 350 luksuznih hotela širom sveta, prenela je agencija Frans pres.
“Cilj tog programa je bio da GCHQ dođe u posed informacija o periodu boravka, gradu i hotelu kojeg strani diplomata namerava da poseti, što bi omogućilo tehničkim službama da stupe u akciju pre dolaska diplomate u hotel”, objavio je “Špigel”, prenosi Tanjug.
Te akcije su obuhvatale prisluškivanje telefona i faksa u hotelskoj sobi u kojoj boravi diplomata, omogućavanje pristupa kompjuteru priključenom na hotelsku mrežu i prisluškivanje diplomate u baru hotela, pokazali su dokumenti do koji je došao Snouden.
“Špigel” navodi kako nije poznato koliko često je korišćen pomenuti program, a jedan zvaničnik agencije GCHQ je na pitanje o tom programu odgovorio da navode “niti potvrđuje niti negira”.
tačno.net
Autor 17.11.2013. u 13:45