Špijuniranje Merkelove moglo bi izazvati diplomatski rat između Njemačke i SAD-a

tačno.net
Autor 24.10.2013. u 11:10

Špijuniranje Merkelove moglo bi izazvati diplomatski rat između Njemačke i SAD-a

Njemački list “Spiegel” piše da je američki ambasador pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke na razgovor u vezi sa tvrdnjama o špijuniranju kancelarke Angele Merkel od strane SAD-a

Njemačke vlasti su pozvale američkog ambasadora u Berlinu Johna B. Emersona na razgovor nakon tvrdnji da su Sjedinjene Američke Države (SAD) tajno pratile razgovore mobilnim telefonom njemačke kancelarke Angele Merkel, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemački list “Spiegel” piše da je američki ambasador pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke na razgovor u vezi sa tvrdnjama o špijuniranju kancelarke Merkel od strane SAD-a.

Šef diplomatije ove zemlje Guido Westerwelle lično će se sastati sa ambasadorom Johnom B. Emersonom, što je poprilično neuobičajen korak između dvije zemlje koje su decenijama saveznici.

List također navodi da je Njemačka ovim jasno pokazala da je ozbiljno shvatila cijeli ovaj slučaj, koji bi, prema njemačkom listu, mogao uzdrmati dobru saradnju dvije zemlje.

“Njemački čelnici će na sastanku sa američkim ambasadorom jasno iznijeti svoju poziciju i mišljenje o ovom pitanju”, kazao je neimenovani njemački diplomata za “Spiegel”.

Također, glasnogovrnik njemačke vlade je ranije kazao da su Njemačka i SAD partneri i da ne treba biti špijuniranja među partnerima dodajući kako će ovaj posljednji događaj uzdrmati povjerenje prema SAD-u.

Merkel je pozvala predsjednika SAD-a Baracka Obamu u srijedu, zahtijevajući odgovore nakon što je objavljeno da su američki špijuni možda prisluškivali njen telefon, i upozorivši da bi to predstavljalo „kršenje povjerenja“ između dvije partnerske države.

Glasnogovornik Bijele kuće kazao je da trenutno ne prisluškuju Merkel, ali nije negirao mogućnost da su njeni razgovori nadgledani u prošlosti.

S druge strane, francuski dnevnik “Le Monde” danas je objavio presjek podataka o prisluškivanju više miliona telefonskih poziva francuskih državljana, nakon što je direktor američke Nacionalne obavještajne agencije James Clapper negirao medijske izvještaje o tome da je SAD prikupljao podatke o lokalnim razgovorima.

List je objavio da su američki špijuni vršili hakerske upade u strane mreže i postavljali štetne programe na više miliona računara.

“Le Monde” ističe da Clapper nije negirao izvještaj o tome da su SAD špijunirale francuske ambasade i diplomatske misije, uključujući predstavništvo te zemlje u Ujedinjenim narodima (UN).

tačno.net
Autor 24.10.2013. u 11:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija