Spor između Evropskog parlamenta i Rumunije: Sukob oko borca protiv korupcije LaureKövesi

George Calin/ AFP
Autor 6.4.2019. u 12:36

Spor između Evropskog parlamenta i Rumunije: Sukob oko borca protiv korupcije LaureKövesi

Podvodi sa novcem EU trebaju biti strožije kažnjavani a nadležno će biti Evropsko tužilaštvo. Međutim postoji spor oko postavljanja rukovodstva. Rumunija nastoji da spriječi uspon borca protiv korupcije Kövesi.

Piše: Peter Müller– Spiegel.de

Spor oko imenovanja šefa novog evropskog tužilaštava (EPPO) se zaoštrava. Dok komisija, dakle gremijum članskih država i dalje smatra Francuza Jean-Francois Bohnerta najboljim kandidatom, Evropski parlament  stoji iza rumunke Laure Kövesi.

Kövesi, 45, stvorila je svojim istragama korupcije protiv rumunskih političara ime – ali i mnoge protivnike. Zbog toga je u svojoj domovini povremeno bila pod policijskim nadzorom. Sa gledišta evropskih parlamentaraca ona bi zbog toga upravo sada trebala dobiti šansu kod popunjavanja novih pozicija.

Šefica odbora za kontrolu budžeta , Inge Gräßle, koja pripada pregovaračkom timu, povečala je pritisak na komisiju – i želi da se članske države odreknu svoga kandidata: „Ako je Jean-Francois Bohnert častan čovjek onda mora povući svoju kandidaturu“, rekla je ona za SPIEGEL. „Čovjek ne može postati prvi Evropski tužilac na pepelu Kövesiove.

Optužbe za korupciju protiv borca protiv korupcije

Kövesi je bila od 2013. do jula 2018. šefica antikorupcione jedinice rumunskog državnog tužilaštva (DNA). Na pritisak socijalnoliberalne vlade bila je prijevremeno otpuštena. Sada rumunska vlada pokušava osujetiti njen uspon u Brisel, izvještavaju diplomate EU. I u Rumuniji iznesene optužbe za korupciju protiv Kövesi u Briselu se ocjenjuju kao dio kampanje protiv ove žene.

Gräßle i oni koji je podržavaju u parlamentu su mišljenja da bi novostvoreni ured evropskog državnog tužilaštva bio nepopravljivo oštečen ako Rumuni uspiju baš na prvom postavljenju spriječiti imenovanje  jednog dokazanog borca protiv korupcije.

Članice EU ne žele se opet miješati u unutrašnje sporove druge zemlje članice. U ovoj stvari održana su već tri kruga pregovora između komisije i parlamenta u kojima se strane nisu mogle približiti. Izgleda da je jasno samo da Nijemac Andrés Ritter kao treći kandidat nema šansi.

EPPO treba da ima sjedište u Luksemburgu i od 2020. istraživati naprimjer kod zloupotrebe novaca EU. Dosada u ovome sudjeluju 22 od 28 zemalja EU dok ne učestvuju Švedska, Poljska, Mađarska, Irska, Danska i Velika Britanija.

Komisija i parlament spore se oko kandidata

Iza spora između komisije i parlamenta stoji i principijelno pitanje kako treba da izgleda novi ured. Dok parlament smjera ka jednoj snažnoj trupi u borbi protiv korupcije i zloupotrebe evropskih novaca članice EU slijede više tehnokratski pristup, izvještava “Financial Times”.

Zato je parlament za aktivistkinju kakva je Kövesi, koja utjeruje strah moćnima a komisija za Francuza Bohnet, koji bi trebao prvo da izgradi upravne strukture novoga ureda.

Rumunija ima trenutno rotirajuće predsjedništvo u EU komisiji. Tamošnjoj socijaldemokratskoj vladi se već duže upučuju optužbe za korupciju. Političari EU su upozoravali da ovoj zemlji ne treba dati odlučujuću ulogu u događanjima u EU. Prošloga ljeta u Bukureštu stotine hiljada ljudi su izašle na ulicu zbog optužbi za korupciju rumunske vlade. Kao što je debata o Viktoru Orbanu bila za evropske kršćanske demokrate tako je i ovo ponašanje socijaldemokratske vlade Rumunije sada za socijaldemokrate i njihovog kandidata vrlo neugodno.

Preveo: Ešref Zaimbegović

Foto: George Calin/ AFP

 

 

George Calin/ AFP
Autor 6.4.2019. u 12:36