Središnja banka Turske spremna intervenirati u slučaju lire

tačno.net
Autor 13.8.2018. u 09:26

Središnja banka Turske spremna intervenirati u slučaju lire

Središnja banka Turske priopćila je u ponedjelajk da je spremna poduzeti “sve neophodne mjere” da bi osigurala financijsku stabilnost nakon kolapsa nacionalne valute lire.

U saopćenju se navodi da će komercijalne banke dobiti pomoć kako bi ostale likvidne.

“Središnja banka će pažljivo pratiti dubinu tržišta i formiranje cijena i poduzet će sve neophodne mjere kako bi održala financijsku stabilnost, ako zaključi da je to neophodno”, piše u tekstu, prenio je AFP.

Saopćenje je objavljeno nakon što je turska lira pala na rekordno nizak nivo prema dolaru u vrijeme kada traje diplomatski spor sa Sjedinjenim Državama.

Pritvaranje američkog svećenika Andrewa Brunsona (Endrju Branson) od listopada 2016. godine na osnovu optužbi za terorizam izazvalo je do sada najveću krizu u odnosima Ankare i Washingtona.

Središnja banka je objavila niz mjera dan nakon što je ministar financija Berat Albayrak (Albajrak), zet predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (Redžep Tajip Erdoan), rekao je da je u pripremi akcijski plan.

U saopćenju se navodi da će u financijski sustav biti uneseno oko 13 milijardi lira (devet milijardi dolara) kako bi se osigurala likvidnost.

RSE

tačno.net
Autor 13.8.2018. u 09:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija