Šta se krije iza Kimovih poruka Trampu?

tačno.net
Autor 30.4.2018. u 09:06

Šta se krije iza Kimovih poruka Trampu?

Severnokorejski lider Kim Jong Un obećao je da će u maju zatvoriti poligon za nuklearno testiranje, kao i da će pozvati američke stručnjake i novinare da prisustvuju deaktiviranju, dok se on priprema za susret sa Donaldom Trampom (Donald Trump) već narednog meseca, piše britanski Guardian.

Kim je takođe izjavio da nema potrebe da Severna Koreja zadrži nuklearni arsenal, ako je mirovni sporazum formalizovan i ako su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama poboljšani, saopšteno je iz Kancelarije predsednika Južne Koreje.

“Kada počnemo da razgovaramo, Sjedinjene Države će shvatiti da nisam osoba koja bi pokrenula nuklearno oružje protiv Južne Koreje ili SAD”, izjavio je Kim u petak Mun Džae​ Inu, navodi njegov portparol Jun Jong Čan.

“Ako održavamo česte sastanke i gradimo poverenje sa SAD, i ako dobijemo obećanja o okončanju rata i sporazumu o nenapadanju, zašto bismo onda morali da živimo u poteškoćama zadržavajući naše nuklearno oružje?”, rekao je severnokorejski lider.

Ko šta dobija od susreta?

Na ovo pitanje pokušao je da odgovori autor The Washington posta, koji navodi da progresivni predsednik Južne Koreje Mun Džae​ In želi da iskoristi susret s Kimom kao odskočnu dasku za poboljšanje odnosa Pjongjanga s Tokijom, a posebno sa Vašington.

Mun i predsednik Tramp su razgovarali preko telefona 75 minuta tokom vikenda i složili se kako će Južna Koreja i Sjedinjene Države nastaviti blisku koordinaciju “kako bi planirani samit SAD – Severna Koreja doveo do sporazuma sa konkretnim merama za ostvarenje potpune denuklearizacije, rekao je portparol Plave kuće.

Tramp je nakon toga tweetovao kako je “imao dug i vrlo dobar razgovor s predsednikom Južne Koreje Munom”.

“Stvari se dobro odvijaju, vreme i mesto susreta sa Severnom Korejom su dogovoreni”, rekao je Tramp. On je takođe razgovarao s japanskim premijerom Šinzo Abeom kako bi ga obavestio o tekućim pregovorima.

S japanskim premijerom tokom vikenda razgovarao je i predednik Južne Koreje koji mu je “ponudio da bude most između Severne Koreje i Japana”, stoji u saopštenju iz Plave kuće.

Mun planira da otputuje u Washington kako bi se sastao sa Trampom povodom njegovog sastanka sa Kimom, koji bi trebalo da se održi krajem maja ili početkom juna.

NYT: Kimov miroljubivi zaokret

Susret lidera dve Koreje, južne i severne tema je i za New York Times. Njihov dopisnik iz Južne Koreje prenosi da ni dodatni detalji o sastanku koji je održan u petak, nisu uspeli da otkriju koju tačno ulogu igra severno korejski lider, odnosno da je tokom razgovora više puta on ponavljao da bi odustajenje od nuklearnog naoružavanja bio dug proces koji bi zahtevao nekoliko rundi pregovora, kao i određene korake koji bi pomogli u izgradnji poverenja.

“On je ostavio nerazjašnjenim to šta bi njegova osiromašena zemlja tražila zauzvrat ukoliko bi odustala od nuklearnog oružja”, navodi New York Times i prenosi da je predsednik Južne Koreje obavestio američkog predsednika o sadržaju razgovora i preneo mu da je Kim poručio da se njih dvojica mogu dobro slagati, na šta je Tramp odgovorio da se “raduje” njihovom sastanku.

Ocenjuje se i da su miroljubivi komentari Kim Džong Una dramatičan preokret, koji je prošle godine to poluostrvo držao na ivici rata, i to kroz seriju raketnih i nuklearnih testiranja.

“Ali Severna Koreja do sada nije rekla u kom vremenskom okviru će izvršiti demontažu nuklearnog oružja i objekata. Nije pojašnjena ni definicija “korejskog poluostrva bez nukleranog oružja”, a posebno da li to znači povlačenje ili značajnu rekonfiguraciju američkih trupa sa sedištem u Južnoj Koreji, kao što je to zahtevao ranije”, precizira se u tekstu.

U tekstu New York Timesa se pojašnjava da ukoliko Kim namerava da izvojeva mirovni sporazum, diplomatsko priznanje i milijarde dolara ekonomske pomoći iz Vašingtona i od njegovih saveznika, kako se nadaju zvaničnici Južne Koreje, otvaranje njegovog nuklearnog arsenala je njegov najjača karta u pregovorima kako bi izvukao te nagrade.

List, međutim, prenosi i stav skeptika koji se plaše da Kim nema nameru da odustane od nuklearnog oružja, odnosno da samo pokušava da ublaži svoj imidž, izbegne sankcije i oteža Trampu da nastavi da preti vojnom akcijom.

Ipak, na kraju list kao ilustraciju dobre volje lidera Severne Koreje navodi Kimovo obećanje da će čak prilagoditi časovnik svoje zemlje u skladu sa vremenskom zonom u Južnoj Koreji.

RSE

tačno.net
Autor 30.4.2018. u 09:06