Štajnmajer: EU bi odgovorila na ofanzivu u Ukrajini

tačno.net
Autor 27.4.2015. u 14:02

Štajnmajer: EU bi odgovorila na ofanzivu u Ukrajini

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer kazao je uoči današnje posete Varšavi da još nije potpuno eliminisana pretnja ponovnog zaoštravanja sukoba u Ukrajini i upozorio da neka nova ofanziva separatista ne bi ostala bez odgovora Evropske unije.

Štajnmajer je u intervjuu koji danas objavljuje poljska Gazeta viborča ocenio da je sporazum iz Minska pomogao da se izbegne nekontrolisana eskalacija sukoba u Ukrajini a da se prekid vatre u velikoj meri poštuje.

“S druge strane tačno je da opasnost ponovnog zaoštravanja sukoba u Ukrajini još nije eliminisana. Utoliko je bitnije da držimo ruku na pulsu realizacije odluka iz Minska. Jedno je u svakom slučaju jasno: ponovna eskalacije preko masivne ofanzive separatista u Marijupolju ili drugde u istočnoj Ukrajini ne bi ostala bez odgovora EU”, kazao je Štajnmajer poljskom listu.

Nemački ministar je danas stigao u Varšavu zajedno sa kancelarkom Angelom Merkel i ostalim članovima nemačke vlade na konsultacije sa vladom poljske premijerke Eve Kopač.

RSE

tačno.net
Autor 27.4.2015. u 14:02