Stevo Pendarovski je novi predsjednik Sjeverne Makedonije

tačno.net
Autor 6.5.2019. u 08:50

Stevo Pendarovski je novi predsjednik Sjeverne Makedonije

foto: ibna

Pedesetšestogodišnji Pendarovski je pobjedu odnio i u drugom krugu izbora, a prema preliminarnim podacima on je dobio 51,75 posto glasova na osnovu 98,5 posto obrađenih glasova.

On je u prvom obraćanju svim građanima Sjeverne Makedonije poručio da će biti predsjednik svih građana i da će se zalagati za pravnu državu.

“Idemo svi zajedno naprijed i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti. Mračno doba je iza nas”, izjavio je Pendarovski koji je prvi funkcioner na ovoj poziciji nakon što je država promijenila ime u Sjeverna Makedonija.

Pendarovski se zalaže za članstvo njegove zemlje u NATO alijansu, a ranije je podržao i sporazum Makedonije i Grčke o imenu.

U svom naumu da postane predsjednica Sjeverne Makedonije nije uspjela Gordana Siljanovska-Davkova koja je u drugom krugu osvojila 44,65 posto glasova Makedonaca.

U prvom krugu koji je održan 21. aprila, u kojemu su sudjelovala tri kandidata, Pendarovski je tijesno s osvojenih 42,81 posto glasova pobijedio Siljanovsku koja je dobila povjerenje 42,25 posto izašlih birača.

klix.ba

tačno.net
Autor 6.5.2019. u 08:50