Stotine ekstremnih desničara okupilo se u Sofiji

tačno.net
Autor 18.2.2018. u 10:19

Stotine ekstremnih desničara okupilo se u Sofiji

foto: Hina

Stotine desničarskih ekstremista okupile su se u subotu navečer u bugarskom glavnom gradu Sofiji noseći baklje i želeći odati počast generalu iz 2. svjetskog rata, poznatom po tome što je podupirao tadašnju nacističku Njemačku.

Tzv. Marš Lukov, kojim se već više od deset godina svake godine odaje počast bivšem generalu i ratnom ministru Hristi Lukovu, kojega su u veljači 1943. ubili komunisti, održan je unatoč pokušajima vlasti da ga zabrane. Gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova, članica stranke desnog centra GERB, zabranila je mimohod, no sud je odbacio tu zabranu.

Svjetski židovski kongres, Sjedinjene Države, bugarska vlada te također oporbeni socijalisti osudili su održavanje ovoga mimohoda.

“General Hristo Lukov bio je pristaša nacizma koji je promicao mržnju i nepravdu te nije netko tko bi zasluživao duboko poštovanje”, navelo je u priopćenju američko veleposlanstvo u Bugarskoj.

Lukov je vodio ekstremno desno krilo Saveza bugarskih nacionalnih legija od 1930-ih godina do svoje smrti te je bio ratni ministar od 1935. do 1938. Kraljevina Bugarska bila je saveznik nacističke Njemačke od 1941. do 1944.

U manifestaciji je sudjelovalo i više desetaka pripadnika ekstremne desnice pristiglih iz raznih europskih zemalja.

Tako je Šveđanin Robert Eklund, iz Pokreta nordijskog otpora, kazao da je došao u Bugarsku “kako bi se borio protiv zajedničkih neprijatelja: multikulturalizma, globalizacije i Europske unije” te je dodao kako “želi zaustaviti protueuropsku imigraciju”.

Bugarska je od 1. siječnja preuzela polugodišnje predsjedanje Europskom unijom.

index.hr

tačno.net
Autor 18.2.2018. u 10:19