Strani analitičari: Rusija pruža direktnu podršku RS-u i predsjedniku Miloradu Dodiku

tačno.net
Autor 13.11.2014. u 15:55

Strani analitičari: Rusija pruža direktnu podršku RS-u i predsjedniku Miloradu Dodiku

Rusija sada pruža direktnu podršku Republici Srpskoj i predsjedniku Miloradu Dodiku, smatra izvjestan broj političkih analitičara nakon nastupa ruskog ambasadora Vitalija Čurkina u UN. Rusija je bila uzdržana prilikom glasanja u Savjetu bezbjednosti o  produženju mandata misiji EUFOR-a u BiH, ali je jači efekat ostavila Čurkinova izjava da je “neprihvatljivo da se BiH spolja gura u pravcu EU”.

Čurkin je prilikom rasprave o misiji EUfOR-a precizirao da “ima loših primjera kod kojih se nekoj zemlji na osnovu pritiska spolja nameće pravac integracije u EU”.

Erih Ratfelder, dopisnik njemačkog “Tagescajtunga” iz Sarajeva, ocjenjuje da Rusija nije više samo retorički na srpskoj strani na Balkanu.

“Nova strategija vidljiva je i kroz političku podršku Dodiku, ne samo u pitanjima koja imaju direktne veze sa politikom u BiH, nego i politici koja bi, dugoročno gledano, vodila otcjepljenju Republike Srpske od BiH”, smtara on.

Ratfelder navodi za Dojče vele da je još u maju 2014. došlo do nesuglasica unutar Savjeta za implementaciju mira (PIC) u BiH, te da Rusija “više nije bila spremna da garantuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH”.

“To što je Rusija odbila da pruži podršku produženju mandata trupama EUFOR-a uklapa se u sliku o novoj strategiji”, tvrdi Ratfelder.

Za Tobijasa Flesenkempera, eksperta za Balkan iz Evropskog instituta CIfE u Nici, glasanje Rusije predstavlja signal da ona ima potencijal da pozitivno ili negativno utiče na tok događaja na Balkanu.

“Rusija je do sada, čak uzevši u obzir i tu uzdržanost prilikom glasanja, podržavala put BiH ka EU. Nove izjave Vitalija Čurkina povod su za zabrinutost, jer se između redova može pročitati da to više nije tako”, smatra on.

Flesenkemper, ipak, tvrdi da “uvjerljiva većina” građana BiH i stranaka koje sada pregovaraju o formiranju nove vlasti podržava proces evropskih integracija.

U njemačkom Ministarstvu inostranih poslova pozdravljaju to što je mandat evropske vojne misije EUFOR u BiH produžen za još godinu dana, ali “žale što ovoga puta sve članice Savjeta bezbjednosti UN nisu aktivno podržale tu misiju”.

Srna

tačno.net
Autor 13.11.2014. u 15:55

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija