Stranka Imrana Kana vodi na izborima u Pakistanu

tačno.net
Autor 26.7.2018. u 09:06

Stranka Imrana Kana vodi na izborima u Pakistanu

Stranka borca protiv korupcije i bivše zvijezde kriketa Imrana Kana vodi na opštim izborima u Pakistanu, ali samo prema prvim nezvaničnim izvještajima, jer se glasovi sa izbora održanih u srijedu još broje.

Kako navodi list Dawn, prema rezultatima sa 42 posto biračkih mjesta koje do sada ima državna izborna komisija, Kanova stranka Tehrik-e-Insaf (PTI, Pokret za pravdu) vodi sa uzetih 113 od 272 mjesta u državnom parlamentu.

Izborna komisija je, međutim, odložila objavljivanje rezultata, uz obrazloženje da su razlog samo tehnički problemi, dok Kanovi suparnici tvrde da je lažirao izbore.

Četiri pakistanske televizije objavile su takođe neslužbene rezultate nakon prebrojanih deset do 15 posto glasačkih listića, prema kojima će Kanova stranka osvojiti između 94 i 102 mandata u parlamentu s 272 mjesta, a Šarifova između 40 i 58.

Stranka zatvorenog bivšeg premijera Pakistana Navaza Šarifa unaprijed je odbacila rezultate izbora, tvrdeći da je kod prebrojavanja glasačkih listića bilo namještanja. Oni već sedmicama optužuju moćnu vojsku da pokušava namjestiti pobjedu Kanu.

Šebaz Šarif, vođa Pakistanske muslimanske lige i brat svrgnutog premijera, rekao je da je prebrojavanje listića neregularno, u vrijeme dok su rezultati još uvijek nejasni i pobjednik još nije proglašen, ali prvi rezultati govore o velikom vodstvu Kana.

“Ovo je nečuveno lažiranje i rezultati zasnovani na masovnom lažiranju uzrokovaće nepopravljivu štetu po državu”, napisao je, uz ostalo, na Tviteru.

​Izborni dan obilježilo je nasilje, najmanje 31 osoba je poginula, a brojni su ranjeni kada se bombaš samoubica raznio u srijedu ujutro pored biračkog mjesta na jugozapadu Pakistana.

Izbori su održani uz jake sigurnosne mjere nakon napete kampanje obilježene napadima i optužbama za miješanje vojske u izborni proces.

Oko 106 miliona birača, od 207 miliona stanovnika, bili su registrovani za glasanje na izborima zastupnika za naredni petogodišnji saziv parlamenta.

Ovi izbori su tek drugi demokratski prenos vlasti u zemlji u kojoj je decenijama vladala vojna hunta i čija je istorija obilježena vojnim pučevima i političkim ubistvima.

RSE

tačno.net
Autor 26.7.2018. u 09:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija