Strava na ulicama Fergusona: Požari, pucnjava, otkazani letovi i zatvorene ulice

tačno.net
Autor 25.11.2014. u 10:41

Strava na ulicama Fergusona: Požari, pucnjava, otkazani letovi i zatvorene ulice

Policija se sukobila s demonstrantima u Fergusonu nakon što je porota odbila kazniti policajca zbog ubistva nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna.

Govoreći odluku sudija Robert McCulloch je kazao da je porota iscrpno pregledala sve dokaze. Porodica Brown kazali su da su “duboko razočarani”. Demonstranti pucaju, pale zgrade i automobile.

Michale Brown (18) ubijen je 9. augusta. Ubio ga je Darren Wilson. Njegova smrt izazvala je demonstracije koje traju sedmicama.

Sudija je kazao kako je posao porote bio da odvoje činjenice od fikcije i da su izjave svjedoka u suprotnosti s fizičkim dokazima.

Majka Browna je plakala dok su demonstranti bacali predmete na policiju. Ubrzo nakon toga čuli su se i pucnji, a demonstranti su uništavali policijske automobile i palili ih. Policija je bacila dimnu bombu i suzavac kako bi se gomila razišla. Nekoliko zgrada je obijeno i opljačkano.

Hiljade ljudi protestuje i širom SAD-a, u Los Anglesu, Philadelphiji, New Yorku, Oaklandu gdje blokiraju saobraćaje na većini glavnih cesta.

Porodica Brown pozvala je demonstrante da budu pribrani i smireni.

Predsjednik Barack Obama pozvao je Amerikance da prihvate odluku koju je donijela porota a demonstrantima kazao da protestuju mirno.

Demonstranti drže transparent “Ruke gore, ne pucaj”, što se odnosi na izjave svjedoka da je Brown držao ruke gore kada je opkoljen i upucan.

Klix.ba 

tačno.net
Autor 25.11.2014. u 10:41