Stubbova kandidatura protiv Webera: Autsajder, ali sposoban

Peter Müller
Autor 3.10.2018. u 13:26

Stubbova kandidatura protiv Webera: Autsajder, ali sposoban

Foto: imago/ Scanpix   – Alexander Stubb

Alexander Stubb bio je premijer u Finskoj a sada nastupa protiv Nijemca Manfreda Webera da bi postao predsjednik Evropske komisije i naslijedio Jean – Claude Junckera. Ko je taj čovjek – i kako stoje njegove šanse?

Piše: Peter Müller, Brüssel
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Alexander Stubb zna kako se izvodi iznenađujući nastup. Prvo je na njemačkom jeziku zaželio Manfredu Weberu mnogo sreće u njegovom nastojanju da postane vodeći kandidat na izborima u EU, onda je prešao na francuski i pohvalio šefa Evropske narodne partije (ENP). Konačno je 50-ogodišnjak na engleskom referisao o tome gdje po njegovom mišljenju leže najveći izazovi za EU.

Slušaoci na sjednici predsjedništva partije prije skoro dva tjedna u Briselu razumjeli su Stubbov kratki govor onako kako je bio zamišljen: kao najava da će izazvati Webera i boriti se da bi postao vodeći kandidat za izbore u EU slijedećeg maja.

U utorak će se to desiti: U parlamentu EU Stubb će objaviti svoju kandidaturu. Istovremeno uzeo je pet tjedana neplaćenog odmora kao vicešef Evropske investicione banke (EIB) za predizbornu kampanju. Rekao je da zakonski nije bio obavezan to učiniti.

ENP odlučuje o svome vodećem kandidatu početkom novembra u Helsinkiju. Pošto će evropski kršćanski demokrati nakon izbora vjerovatno biti najjača partijska grupa ne stoje loše šanse da će njihov kandidat potom biti naslijednik Jean- Claude Junckera kao predsjednika Komisije.

„Meni je jasno da sam autsajder“, kaže Stubb i brzim potezima sječe jedan odrezak. Stubb sjedi u italijanskom restoranu u briselskoj evropskoj četvrti. Uz meso uzima malo povrća, bez krompira, bez nudli. On trči maraton a jedno vrijeme pisao je kolumnu o zdravom životu u magazinu avionske kompanije Finnair. Stubb je 2016. apsolvirao Ironman na Havajima a potom je svoje doživljaje na plivanju, vožnji biciklom i trčanju lijepo opisao u „Financial Times“. „Nakon toga jedva sam se mogao kretati“, kaže on.

Ponekad posta na Twitteru uz crno vino

Iako je četiri godine stariji od Webera Stubb djeluje mlađe od Bavarca a i u stvarima samopotvrđivanja je u prednosti. U razgovoru brzo saznate najvažnije iz Stubbove biografije: srednja škola u SAD, studije u Evropi – koledž u Brižu, doktorat na londonskoj School of Economics.

Na svojoj kandidaturi radi Stubb već mjesecima. Prije nekoliko dana snimio je mali video koji bi sada trebao ići na socijalne mreže. Sa svojim timom povezan je preko WhatsApp-grupe. Ko Stubba prati na Twitter doživljava čovjeka koji bez odmora putuje Evropom ali dopušta  i svojim sledbenicima da mu se pridruže kad si da čašu crnog vina.

Precizno secira Weberove slabe tačke. “Ko želi da bude predsjednik komisije tome šefovi država i vlada moraju vjerovati da može telefonirati sa Donaldom Trumpom”, kaže on. Stubb je bio ministar finansija u Finskoj i skoro jednu godinu čak premijer. Nasuprot tomu Weber je karijeru napravio u Evropskom parlamentu i do sada nije bio član nijednog kabineta.

Nijemci će glasati za Webera

Stubb politički pripada liberalnom krilu evropskih kršćanskih demokrata. Sa desničarima kao Viktor Orban nema nikakvih dodirnih tačaka. U trci za glasove na partijskom skupu mogla bi to biti prednost kad se radi o tome da se dobije podrška onih partija iz ENP, koji bi kao Luksemburžani ili Holanđani, Orbana najradije izbacili iz ENP.

Stubb kaže da je sigurno da će većina ENP frakcije u Evropskom parlamentu stati iza svoga šefa (Weber prim.prev.) ali to je samo četvrtina delegata. Jasno je također da će Nijemci sa velikom većinom birati svoga čovjeka. Potom će biti napeto: Kod nordijskih i baltičkih zemalja i svih onih, koji misle da su Nijemci u EU već dovoljno moćni, Stubb računa da ima dobre šanse. Ne bez razloga su političari iz malih zemalja EU često šefovi Komisije jer oni razumiju uredima a i zastupnicima interesa u briselskom pokeru moći.

Finac voli da priča o svojim uskim vezama sa prominentnima iz EU, naprimjer sa Angelom Merkel. Kada je on, nov u uredu, došao na svoju prvu sjednicu Evropskog savjeta, kancelarka mu je dala par preporuka. Ako ponekad bude teško u vlastitoj zemlji jednostavno ne obračaj pažnju na vijesti, rekla je Merkel. I: „Idi ka svojim vlastitim ljudima.“ Još i danas Stubb joj šalje SMS.

Kad SMS počinje sa “Elmar-Honey”

On ne taji da nema ništa izgubiti ako stvar sa kandidaturom ne uspije. Weber je favorit establišmenta a šefu partije Josephu Daulu bi bilo najdraže kad uopšte ne bi bilo borbe za kandidaturu.

Stubb vidi u svojoj prijavi i određeni promotivni efekat kad se radi o čelnim pozicijam u EU nakon izbora u maju. Naprimjer naslijediti Federicu Mogherinis kao šeficu diplomatije. „Ja nemam šta izgubiti“, kaže on. „Partija mora odlučiti ko je sposobniji da vodi kampanju na više jezika i opstane u borbi protiv populista ka što su Salvini, Orban ili Le Pen.“

I kod Weberu bliskih ljudi Finac se bori za podršku. Tako je Elmar Brok, jedan od najduže služećih CDU političara u Evropskom parlamentu nedavno dobio jedan SMS. Poruka je bila: Bilo bi lijepo ako bi Brok bio prisutan kada Stubb najavi svoju kandidaturu u Strasburgu. Međutim nije Stubbov prijedlog to što je izazvalo osmijeh na Brokovom licu. To je bilo oslovljavanje u kratkoj vijesti: “Elmar-Honey”.

 

spiegel.de

 

Peter Müller
Autor 3.10.2018. u 13:26