Studenti u Hong Kongu odbijaju pozive Occupy Centrala da se povuku

tačno.net
Autor 3.12.2014. u 10:36

Studenti u Hong Kongu odbijaju pozive Occupy Centrala da se povuku

Nekoliko stotina ostalo ih je demonstrirati u glavnoj administrativnoj i financijskoj četvrti Hong Konga u kojoj se nalazi zgrada vlade, odlučni u namjeri da se nastave boriti za slobodne izbore na kojima bi se 2017. trebao izabrati idući čelnik lokalne vlade

Hongkonški studenti odbijaju se u srijedu, unatoč pozivima prosvjednog pokreta Occupy Central, povući s ulica i trgova na ključnim mjestima azijskog financijskog središta, te i dalje zahtijevaju izbornu reformu.

Nekoliko stotina ostalo ih je demonstrirati u glavnoj administrativnoj i financijskoj četvrti Hong Konga u kojoj se nalazi zgrada vlade, odlučni u namjeri da se nastave boriti za slobodne izbore na kojima bi se 2017. trebao izabrati idući čelnik lokalne vlade.

Osnivači prosvjednog pokreta Occupy Central ponovno su pozvali prosvjednike da se povuku s prosvjednih lokacija kako bi se izbjegli veći sukobi s policijom, samo nekoliko sati nakon što je studentski vođa demonstracija Joshua Wong pozvao pristaše da ne odlaze. “Mislim da je poziv besmislen jer, kako rekoh ranije, puno smo toga prošli i mislim da se ovome trenutku ne trebamo ‘spakirati’ i samo otići”, kazala je 18-godišnja studentica Lorraine Lam.

Joshua Wong, “zaštitno lice” prosvjednika koji traže da svoje zastupnike na izborima 2017. biraju samostalno, bez upletanja Kine, počeo je u ponedjeljak “neograničen” štrajk glađu, a pridružile su mu se i dvije djevojke, članice studentske udruge Scholarism.

Hong Kong, nekadašnja britanska kolonija s velikim stupnjem autonomije, prolazi kroz svoju najtežu krizu otkako se 1997. vratio pod upravu Pekinga. Njegovi stanovnici uživaju prava nepoznata ostatku zemlje, ali među njima sve više prevladava mišljenje da su njihove demokratske slobode ugrožene.

Peking je prihvatio načelo “jedan čovjek, jedan glas” na izborima za predsjednika izvršne vlasti 2017., ali je brigu o izboru kandidata povjerio odboru velikih izbornika, uglavnom sklonih Kineskoj komunističkoj partiji, što prodemokrati ne mogu prihvatiti.

novilist.hr

tačno.net
Autor 3.12.2014. u 10:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija