Studija: Veliki porast dugova u cijelom svijetu

tačno.net
Autor 5.2.2015. u 16:21

Studija: Veliki porast dugova u cijelom svijetu

Uredio: Ešref Zaimbegović, finanztreff.de

Sva velika svjetska gospodarstva danas su više zadužena nego na početku poslednje finansijske krize 2007. – i u najmanju ruku propustile su šansu da smanje dugove. To je sažetak jednog istraživanja konsultantske firme McKinsey.

Najbrže povećanje dugova je kod država. Visoka zaduženost usporava gospodarski oporavak i povećava rizik za nove krize objašnjava koautorica studije Susan Lund.

Poboljšanja se, barem kod državnih dugova, jedva mogu očekivati, kaže se u prognozi. Tako će kvota zaduženosti u skoro svim državama do 2019. i dalje rasti – sa tri izuzetka u evro području i to Njemačka, Irska i Grčka. Konsultanti preporučuju posebno jako zaduženim državama kao što su Japan, Irska ili Singapur da preduzmu dodatne napore kao što su jednokratni porezi ili forsirana prodaja državne imovine.

U drugom kvartalu 2014. bile su države, preduzeća, finansijski sektor i privatnici u cijelom svijetu zaduženi sa 199 biliona (hiljada milijardi) dolara (145 biliona evra prema tadašnjem kursu odnosno 175 bilona evra prema današnjem kursu). McKinsey je izračunao da je to 57 biliona dolara više nego prilikom izbijanja finansijske krize 2007. godine. Globalna zaduženost iznosila je 2000. samo 87 biliona dolara.

Zaduženost 2014. odgovara svjetskom gospodarskom proizvodu za skoro tri godine (289 procenata nakon 269 procenata krajem 2007. i 246 procenata 2000. godine). Nešto bolje stoji finansijski sektor čija zaduženost od 2007. nije rasla tako brzo kao prije toga.

Prije svega kineska zaduženost ima ogroman porast. Dugovno opterećenje rastuće azijske velesile poraslo je četiri puta za sedam godina na 28 biliona dolara između ostalog i zbog pregrijanosti tržišta nekretnina. Kina je, mjereno na ekonomske rezultate, više zadužena nego SAD ili Njemačka.

Sa stepenom zaduženosti od 188% godišnjeg bruto proizvoda (bez finansijskog sektora) Njemačka leži u sredini od 47 analiziranih država. Samo mali rast dugova u proteklih sedam godina donio je Njemačkoj deveto mjesto u razvoju dugova. Značajno smanjenje dugova u proteklih sedam godina ostvario je samo Izrael gdje su, prije svih, preduzeća smanjila svoju zaduženost.

tačno.net
Autor 5.2.2015. u 16:21