Sturgeon: Škotska bi mogla održati referendum o nezavisnosti u jesen 2018.

tačno.net
Autor 9.3.2017. u 10:28

Sturgeon: Škotska bi mogla održati referendum o nezavisnosti u jesen 2018.

Prijetnja škotskim glasanjem o nezavisnosti mogla bi dodatno zakomplicirati pregovore britanske premijerke Therese May s 27 ostalih članica Evropske unije oko britanskih odredbi razlaza.

Sturgeon je izjavila da bi jesen 2018. bilo “mudro vrijeme” za Škotsku da održi drugi referendum o nezavisnosti, kada se pojave obrisi sporazuma o britanskom napuštanju EU.

“Unutar tog vremenskog okvira, kada obrisi britanskog sporazuma postanu jasni, bilo bi mudro za Škotsku da odluči o tom izboru, to je put kojim smo izabrali ići”, izjavila je Sturgeon, koja predvodi nezavisnosti naklonjenu vladu sa sjedištem u Edinburghu, za BBC.

Nikakva odluka nije donešena o datumu glasanja, dodala je. Na osnovu trenutnih ustavnih konvencija, drugo glasanje o nezavisnosti mora odobriti britanska vlada u Londonu.

Rezultati referenduma o Brexitu održanog 23. juna prošle godine doveli su u pitanje budućnost Ujedinjenog Kraljevstva jer su Engleska i Vels glasali za odlazak a Škotska i Sjeverna Irska odlučili su se za ostanak u EU.

Sturgeon je u više navrata upozoravala da bi planovi Brexita vlade u Londonu mogli prinuditi Škote na drugo glasanje zbog činjenice da su se okolnosti promijenile od 2014. kada su Škoti glasali s 55 naprema 45 posto za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi Reuters.

tačno.net
Autor 9.3.2017. u 10:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija