Sud pod kontrolom Husa osudio na smrt četiri novinara

AJB
Autor 12.4.2020. u 10:13

Sud pod kontrolom Husa osudio na smrt četiri novinara

Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Jedan jemenski sud pod kontrolom proiranske pobunjeničke grupe Husi na smrt je osudio četvericu novinara proglašenih krivim za špijunažu.

Prema riječima njihovog advokata, oni su u grupi od deset novinara koje su Husi lišili slobode 2015. godine i optužili za “kolaboraciju s neprijateljem”, odnosno s vojnom koalicijom, predvođenom Saudijskom Arabijom, koja pet godina ratuje protiv Husa, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U saopćenju izdatom prošle godine, Amnesty International je naveo da su optužbe lažne i da su pritvoreni novinari tučeni, lišavani vode za piće i primoravani u rukama satima držati cigle.

Sud u Sani, gradu koji u svojim rukama drže pobunjenici, ostalih šestero novinara osudio je na zatvorske kazne na osnovu sličnih optužbi, uključujući one za “širenje lažnih vijesti i glasina” u cilju pomaganja vojnoj koaliciji.

Obje strane kršile slobodu medija

Advokatima odbrane nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju, a moguće je uložiti žalbu na presudu.

Građanski rat, koji u Jemenu traje od 2014. godine, izazvao je najveću humanitarnu krizu u svijetu, život je izgubilo više od 100.000 ljudi, dok milioni drugih ispaštaju zbog nestašica hrane i medicinske njege.

Prema navodima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), sa sjedištem u New Yorku, obje zaraćene strane kršile su slobodu medija.

AJB

AJB
Autor 12.4.2020. u 10:13