Sud u Istanbulu izdao tjeralicu za Gulenom

tačno.net
Autor/ica 5.8.2016. u 09:18

Sud u Istanbulu izdao tjeralicu za Gulenom

Foto: Izvor: SELAHATTIN SEVI / ZAMAN DAILY / AFP

Sud u Istanbulu izdao je u četvrtak potjernicu za Fetullahom Gulenom, kojeg Ankara optužuje da je bio mozak neuspjelog državnog udara u Turskoj polovicom jula.

Potjernica optužuje bivšeg imama, koji je prebjegao u Sjedinjene Američke Države 1999. da je “naredio pokušaj puča 15. jula” u kojem su poginule 272 osobe, objavila je agencija Anadolija.

Ta odluka otvara put upućivanju formalnog zahtjeva za njegovo izručenje. Najviši turski dužnosnici već su u više navrata zatražili od SAD-a da izruči “teroristu” Gulena.

Turska je objavila da je već dvaput uputila Washingtonu dokumente o ulozi Gulena u neuspjelom pokušaju udara. Gulen, koji živi u egzilu u Pennsylvaniji od 1999., odbacuje optužbe o zavjeri protiv države, te je osudio pokušaj puča u kojem su pobunjeni vojnici koristili borbene zrakoplove, helikoptere i tenkove, bombardirajući parlament i zauzimajući mostove kako bi preuzeli vlast.

Gulen je dugo godina bio Erdoganov bliski saveznik, ali su se prije nekoliko godina razišli. Gulen je nedavno izrazio uvjerenost kako ga Sjedinjene Države neće izručiti Ankari.

N1

tačno.net
Autor/ica 5.8.2016. u 09:18