Sudija blokirao Trumpovu novu zabranu ulaska u SAD

RSE
Autor/ica 16.3.2017. u 09:19

Sudija blokirao Trumpovu novu zabranu ulaska u SAD

Federalni sudija sa Havaja blokirao je izvršnu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu popodne, nekoliko sati prije nego što je trebalo da stupi na snagu.

Presuda sa Havaja, koja se odnosi na cijele Sjedinjene Države, znači da će građani šest dominatno muslimanskih zemlja na koje se nova zabrana odnosila i izbjeglice moći da putuju u SAD.

Trumpova administracija je skoro mjesec dana prepravljala prvobitnu izvršnu uredbu o zabrani ulaska u SAD, nakon što su je blokirali brojni sudovi širom zemlje. Za razliku od prethodne sa liste je bio uklonjen Irak, nosioci zelenog kartona i viza, te odredba koja je privilegovala pripadnike određenih religijskih manjina.

Američki sudija Derrick Watson zaključio je da nova izvršna uredba i dalje ne ispunjava pravne osnove.

“Nelogičnosti u tvrdnjama Vlade je opipljiva. Ideja da se može pokazati zlonamjernost prema bilo kojoj grupi ljudi targetirajući ih sve odjednom je fundamentalno pogrešna”, napisao je Watson i izdao privremenu zabranu koja važi na teritoriji cijelih SAD, prenosi CNN.

Nekoliko državnih i imigracionih advokata rekli su da nova odredba još uvijek ima veliki broj nedostataka zbog čega su pozvali federalne sudije da izdaju privremenu zabranu i blokiraju uredbu prije stupanja na snagu u četvrtak.

Očekuje se da bi i sudije u državama Merilend i Vašington takođe mogli izaći sa svojim presudama.

Nova izvršna uredba o zabrani putovanja trebalo je da stupi na snagu u četvrtak. Prema njenim odredbama, ljudima iz Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena bio bi zabranjen ulazak u SAD na 90 dana, a izbjeglicama na 120 dana.

Sa skupa u Nešvilu na kojem se obratio svojim pristalicama Donald Trump je oštro napao odluku, rekavši da je sudska presuda bez presedana, koja “čini da izgledamo slabi”.

“Mi ćemo pobijediti, mi ćemo pobijediti”, poručio je Trump dodajući da će ići sa ovim slučajem, koliko god je potrebno daleko, uključujući i do Vrhovnog suda.

Američko ministarstvo pravde je saopštilo da se “snažno ne slaže sa presudom federalnog okružnog suda, koja je manjkava i u rezonovanju i u okviru.

“Predsjednikova uredba u saglasju je sa njegovim zakonodavnim ovlastima u cilju zaštite sigurnosti naše nacije i Ministarstvo će nastaviti da brani izvršnu odluku na sudovima”, navelo je Ministarstvo.

RSE
Autor/ica 16.3.2017. u 09:19