Suđenje vođama vojnog puča 1980. godine u Turskoj

Autor/ica 4.4.2012. u 13:56

Suđenje vođama vojnog puča 1980. godine u Turskoj

Ankari je počelo suđenje nekadašnjim vođama vojnog puča iz 1980. Tokom trogodišnje  vojne diktature  ubijeno je 50 ljudi, pola milijuna ih je uhapšeno,  a stotine ih je umrlo po zatvorima ili  su nestali. Optuženi su dvojica generala Kenan Evren, koji je bio i predsjednik Turske od 1983. do 1989., i Tahsin Sahinkaja. Zbog starosti i bolesti nisu se pojavili pred sucem, a i iz istih razloga neće ni ići u zatvor,  bez obzira kakva bila presuda.

Suđenje vođama puča smatra se velikom prekretnicom u turskom društvu i dokazom da vojska više nema moć kakvu je nekada imala. General Kenan Evren (94) i zapovjednik zračnih snaga, danas 87-godišnji Tahsin Sahinkaja odgovaraju za svrgavanje civilne vlasti i za zločine koji su počinjeni prije trideset godina.

Tužioci za obojicu traže doživotni zatvor. Nisu se pojavili pred sucem zbog bolesti, ali  će se njihov iskaz dobiti video vezom. Evren, koji je bio sedmi turski predsjednik, nakon  donošenja zakona 2010. koji više ne garantira imunitet vojsci, rekao je da će se radije ubiti nego izaći pred suca. On je tada isticao da je vojska spriječila ulično nasilje koje su tada poticali ekstremne lijeve i desne  grupacije.

Kenan Evren i Tahsin Sahinkaya

Puč iz 1980. bio je treći, ali i najkrvaviji vojni udar u Turskoj. Nakon  udara 1960, obiješeni su premijer i još dvojica ministara. Jedanaest godina kasnije dogodio se novi udar, a vojska je 1997. prislila prvu islamistički koalicijsku  vladu da podnese ostavku. Zbacivanje legalno izabranih vlada vojska je opravdavala zaštitom Ataturkova naslijeđa.

Danas se pred sudnicom okupilo nekoliko tisuća prosvjednika, koji su tražili pravdu i suđenja, ne samo za dvojicu vođa puča.

Još do prije nekoliko godina ovakav proces bio je nezamisliv. S posebnom pažnjom će ga pratiti stotine oficira, pa i oni kojima se sudi zbog urote protiv aktualnog premijera Tayipa Erdogana.

Tursku, međutim, i danas progone traumatična vremena u kojima su se doslovno mijenjale političke klase.

Glasnogovornik Partije pravde i razvoja Husein Celik za novine „Radikal“ je izjavio da vlasti uklanjaju nazive škola, ulica, kasarni, igrališta, koji nose imena vođa vojnog puča iz 1980.

RSE

Autor/ica 4.4.2012. u 13:56