Sukob demonstranata i policije kod naftovoda u SAD

tačno.net
Autor/ica 21.11.2016. u 09:19

Sukob demonstranata i policije kod naftovoda u SAD

Foto: EPA

Policija i demonstranti sukobili su se noćas blizu naftovoda u izgradnji u severnoj američkoj državi Severnoj Dakoti, dok su demonstranti pokušavali da prodru preko mosta na državnom putu koji je bio blokiran od kraja oktobra.

Prema proceni kancelarije šerifa Okruga Morton, oko 400 demonstranata pokušalo je da pređe most. Policija je formirala kordon da spreči prolaz demonstranata. Najmanje jedna osoba je privedena. Prema snimcima jednog demonstranta, policija je koristila vodene topove i suzavac da ih suzbije.

Naftovod dug gotovo 2.000 kilometara koji prelazi preko četiri američke države gradi se da preveze naftu od Severne Dakote do države Ilinois. Protiv njegove izgradnje se mesecima bune članovi indijanskog plemena Sijuksi Stending Roka čiji rezervat se nalazi blizu rute naftovoda. Oni se plaše da bi curenje iz naftovoda moglo da zagadi pijuću vodu i da naruši njihova sveta mesta.

Sukob se dogodio u mestu Kenon Bol (Cannon Ball) kod mosta Bekvoter, blizu mesta gde su demonstranti bili postavili kamp na privatnom terenu u vlasništvu izvođača radova, kompanije Enerdži Transfer Partners, pre nego što ih je u oktobru policija odatle izbacila.

Izvođač radova Enerdži Transfer Partners navodi da nisu ugrožena sveta mesta i da će naftovod imati osiguranja od curenja, kao i da je to sigurniji način prevoza nafte nego vozom ili kamionom.

Kompanija je navela da je izgradnja naftovoda velikim delom završena osim za mali deo koji treba zgradi ispod Jezera Oahe, rezervoara na reci Misuri, gde se događaju protesti.

RSE

tačno.net
Autor/ica 21.11.2016. u 09:19