Sukobi prosvjetara i policije u Meksiku

tačno.net
Autor 14.9.2013. u 09:29

Sukobi prosvjetara i policije u Meksiku

Specijalna policija intervenirala je na glavnom trgu u Ciudad de Mexicu kako bi rastjerala preostale prosvjetne radnike koji su ga bili zauzeli, te oslobodila trg za održavanje proslave Dana nezavisnosti u nedjelju i u ponedjeljak.

U sukobima policije i demonstranata u petak navečer povrijeđeno je barem 40 osoba, po različitim izvorima.

Više stotina pripadnika savezne policije interveniralo je nakon ultimatuma koji su vlasti uputile prosvjetnim djelatnicima, ali su ga odbacili čelnici Nacionalne koordinacije prosvjetnih djelatnika (CNTE), najradikalnijeg ogranka nacionalnog sindikata (SNTE) u Meksiku.

Većina demonstranata već je bila napustila trg do dolaska policije koja je brzom intervencijom uspjela rastjerati dvjestotinjak demonstranata koji nisu htjeli otići.

Mnogi demonstranti su nosili maske i željezne ili drvene palice. Bacali su molotovljeve koktele i kamenje na policiju koja je upotrijebila vodene topove i suzavac.

Trg je bio pust za manje od 30 minuta, prema riječima fotografa AFP-a, ali je u okolnim ulicama još bilo sporadičnih okršaja.

Obraćanje predsjednika u nedjelju

Policija je privela 31 osobu, ali među njima nije bilo prosvjetara, istaknulo je Nacionalno povjerenstvo za sigurnost koje izvještava i o 11 povrijeđenih policajaca.

Meksički Crveni križ objavio je informaciju o 29 povrijeđenih demonstranata.

U nedjelju navečer hiljade Meksikanaca će se okupiti na glavnom trgu gdje će im se obratiti predsjednik Enrique Pena Nieto kako bi proslavili početak borbe za nezavisnost 1810. U ponedjeljak je predviđena vojna smotra.

Protesti prosvjetnih djelatnika počeli su prije par mjeseci a pojačali su se s početkom nove školske godine zbog reforme školstva koju provodi predsjednik Nieto.

Ta reforma treba poboljšati kvalitetu obrazovanja uvođenjem periodičnih ocjena profesora koje bi utjecale na visinu njihove plate i na njihovu karijeru.

Članovi CNTE-a se protive takvoj reformi koja, po njihovu mišljenju, omogućava samovoljna otpuštanja.

aljazeera

tačno.net
Autor 14.9.2013. u 09:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija