Sukobi u Peruu povodom pomilovanja Fujimorija

tačno.net
Autor 26.12.2017. u 10:13

Sukobi u Peruu povodom pomilovanja Fujimorija

foto: Reuters

Policija Perua ispalila je suzavac na prosvjednike u glavnom gradu Limi tijekom prosvjeda povodom odluke vlasti da pomiluje bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija (Fudžimori).

“Ne pomilovanju”, uzvikivali su prosvjednici tijekom drugog dana prosvjeda, koji su počeli nakon što je predsjednik Pedro Pablo Kuczynski (Kučinski) pomilovao Fujimorija zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Kuczynski je priznao da je njegova odluka izazvala bijes, ali je rekao da “nije mogao dozvoliti da Fujimori” umre u zatvoru, prenio je BBC.

Alberto Fujimori, koji je služio kaznu od 25 godina zatvora zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, prošlog tjedna je prebačen iz zatvora u bolnicu.

Bivši predsjednik ima nizak krvni tlak i poremećaj u radu srca.

Kuczynski je demantirao da je odluku o pomilovanju donio u okviru dogovora sa svojom strankom prošlog tjedna da bi izbjegao proces sopstvene smjene, jer je navodno primio ilegalne uplate od brazilske građevinske firme Odebrecht.

Dva člana stranke Kuczynskog iz Kongresa podnijeli su ostavke kao znak prosvjeda zbog pomilovanja.

Pristalice Fujimorija, koji je bio na čelu Perua od 1990. do 2000. godine, slavile su ispred gradske bolnice u kojoj se on liječi.

Neki Peruanci ga uvažavaju zbog borbe protiv maoističkih pobunjenika, a drugi ga smatraju za korumpiranog diktatora.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 26.12.2017. u 10:13