Sumnja da je iranski nuklearni naučnik ubijen iz mitraljeza na daljinsko upravljanje

tačno.net
Autor/ica 30.11.2020. u 08:59

Sumnja da je iranski nuklearni naučnik ubijen iz mitraljeza na daljinsko upravljanje

foto: Reuters

Prema posljednjim informacijama, sumnja se da je glavni iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh u petak nedaleko od Teherana ubijen iz mitraljeza na daljinsko upravljanje te da se ubica nalazi u drugom automobilu u blizini.

Uz najviše iranske zvaničnike koji krive Izrael za ubistvo Fakhrizadeha, vrhovni vođa ajatolah Seyyed Ali Hamnei i drugi obećali su osvetu za ubistvo glavnog nuklearnog stručnjaka u Iranu.

Nakon atentata uslijedili su brojni izvještaji o ubistvu u medijima koji su bili poprilično različiti. U jednom od njih je navedeno da je Fakhrizadeh putovao sa suprugom zajedno sa tri vozila u kojem se nalazilo osiguranja te da je izašao iz automobila da provjeri šta se događa kada je čuo pucnjeve.

Nakon što je izašao, ubrzo je ustrijeljen mitraljezom na daljinsko upravljanja iz vozila Nissan koje je zaustavljeno na daljini od oko 150 metara od Fakhrizadehovog automobila, piše CNN pozivajući se na iranske medije.

Dalje se navodi da je Fakhrizadeh ustrijeljen najmanje tri puta te da je i njegov tjelohranitelj ubijen. Nakon pucnjave, Nissan je eksplodirao dok je sam napad trajao tri minute.

Poluzvanična iranska studentska novinska agencija (ISNA), također je izvijestila da je pucano u Fakhrizadehov automobil, nakon čega je on ubijen te da su poslije uslijedile eksplozije. Ovi izvještaji se vežu uz one ministra odbrane Amira Hatamija.

S druge strane, državna televizija IRIB je izvijestila da se prvo desila eksplozija, a nakon toga pucnjava.

Seyed Kamal Kharrazi, šef iranskog Strateškog vijeća za vanjske odnose, uporedio je atentat s ubistvom Qasema Soleimanija, izvijestila je u nedjelju državna novinska agencija Islamska Republika.

Soleimani, vođa Quds snaga Islamske revolucionarne garde, ubijen je u američkom napadu dronovima ranije ove godine u Iraku.

“Nesumnjivo je da će Islamska Republika Iran dati proračunat i odlučan odgovor zločincima koji su odveli mučenika Fakhrizadeha”, citiran je Kharrazi.

Fakhrizadeh je bio šef istraživačkog centra nove tehnologije u elitnoj Revolucionarnoj gardi i bio je vodeća figura u iranskom nuklearnom programu.

RSE

tačno.net
Autor/ica 30.11.2020. u 08:59