Super Mario u štitu Sjedinjenih Američkih Država

Autor 11.2.2012. u 16:14

Super Mario u štitu Sjedinjenih Američkih Država

Američki predsjednik je postao nepresušan izvor pohvala za « računovođu »  na čelu Vlade Italije

 

Dvije naslovnice američkog tjednika ‘Time’ u razdoblju od tri mjeseca kažu sve što treba o dimenzijama promjena koje su se desile u Italiji. Prva, objavljena 11. studenog 2011. predstavljala je nasmijanog Silvia Berlusconija sa ubilačkim komentarom: « Čovjek koji stoji iza najopasnijeg gospodarstva na svijetu ». Druga naslovnica, objavljena ovog tjedna usred posjete Berlusconijevog nasljednika  Marija Montija  Washingtonu, predstavlja zvijezdu Naria Montija Predsjednika Ministarskog vijeća Italije, sa obrisom osmijeha u uglu usana, i komentarom « Može li ovaj čovjek spasiti Europu ? »

U Bijeloj kući je supergospodarstveniku koji  od 11. studenog vodi Italiju priređen vrlo topao doček. Barack Obama očekuje da « on izvede Italiju iz oluje ». Pohvalio je njegove «brze odluke u izuzetno teškom trenutku » i «vrlo ozbiljan plan» za ponovno uspostavljanje međunarodnog povjerenja u Italiji : «Odnosi između naših dviju zemalja nikada nisu bili bolji», dodao je. Prethodnog tjedna je francuski veslač dvojca Merkozy naglasio  «impresivan napredak» koji  je u Italiji postigao Mario Monti. «Za nekoliko tjedana Mario Monti je akumulirao politički kapital  koji će mu poslužiti uvjeriti međunarodnu zajednicu da ponovno računa na Italiju i da ulaže u njegovu zemlju da bi se ubrzalo usvajanje reformi koje je on uveo», naveo je list ‘Corriere della Sera’. Tržišta su razumjela poruku. Kamate su se podigle na spektakularan način, što predstavlja podnošljiviju razinu za servisiranje duga.

Ovo ponovno oživljavanje međunarodnog kredita veliki je adut na putu oporavljanja italijanskog gospodarstva. Reakcija od samo tri sata generalnog štrajka u prosincu popratila je usvajanje kure najdrastičnijeg odricanja kojeg je Italija ikada doživjela. Što se tiče strukturalnih reformi poduzetih početkom siječnja, one su naišle na minimalan otpor, i kod političkih partija i u Parlamentu. U četvrtak je Vlada uložila sve svoje povjerenje u cilju usvajanja  riskantnog, potencijalno čak eksplozivnog dekreta : anticipirano, prijevremeno puštanje na slobodu 3 500 zatvorenika da bi se oslobodille prenatrpane zatvorske ćelije. Dobila je 420 glasova ZA nasuprot 78 protiv i 35 suzdržanih, jedva 49 glasova manje nego kad je 11. studenog postavljen Mario Monti.

Kraj poklonima

Politički rječnik se mijenja. Nekadašnji koncepti poput « stalno radno mjesto », « stečena prava », « privilegije » su protjerani. Nametnule su se mjere koje su prije bile doslovno nezamislive :  obveza svakog funkcionera da vrati svaki poklon čija cijena prevazilazi 150 eura. Zabrana plaćanja gotovinom svakog iznosa višeg od 1000 eura. Drastično sasijecanje silesije kolokvija, prijema i svečanosti sa obvezom da se sve organizira i odvija isključivo subotom. Govori se samo u terminima ‘zasluga’, ‘konkurencija’, ‘liberalizacija’, ‘rast’, ‘produktivnost’. Dekret o liberalizaciji  koji stavlja pod znak pitanja  disproporcionalnu moć korporacija ne izaziva baš preveliku uzbunu u Parlamentu. Izgleda da će trnoviti, preuni čičaka i bolnih bubotaka, pregovori o reformi prava na rad ipak biti ipak sprovedeni i uspješno okončani do ožujka.

Ulica je Montiju ipak zabilježila i jedan gaf. U nekom TV intervjuu je, govoreći o bolnoj (možda njemu ne, budući da je oduvijek živio u bonluku, iz imućne bankarske obitelji je) reformi prava na rad, izjavio : « Stalno radno mjesto ? Kako je to monotono ! » Nezaposlena svakog trenutka narastajuća gomila sa ulice brzo je odgovorila : « Monti, kako je tek monotono godinama biti broj na Zavodu za zapošljavanje ! »

Liberalizacije i reforme prava na rad, neophodne mjere da bi se podstakle investicije, predstavljaju dva ključna elementa izazova zvanog Mario Monti : brzo relansiranje rasta. A za mnoge i – sve plićeg džepa, ma šta zaštitinik Obama rekao.  I koji očito je, više voli Super Marija nego  dvojac Merkozy. 

 

Autor 11.2.2012. u 16:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija