Suspendiran poziv na referendum o nezavisnosti Katalonije

tačno.net
Autor 8.9.2017. u 09:12

Suspendiran poziv na referendum o nezavisnosti Katalonije

foto: EPA

Ustavni sud Španije usvojio je žalbu centralne vlasti u Madridu i suspendirao poziv na referendum u pokrajini.

Ustavni sud Španije preventivno je suspendirao poziv na referendum o nezavisnosti regije Katalonije, pošto je usvojio žalbu centralne vlasti u Madridu, navode španski mediji.

Taj potez bio je očekivan, pošto je španski premijer Mariano Rajoy objavio da njegova Vlada pokušava oboriti i kontroverzni zakon koji treba legitimirati glasanje o nezavisnosti Katalonije i dekret katalonske Vlade kojim se birači pozivaju na referendum 1. oktobra.

Prema sudskim pravilima, suspenzija traje pet mjeseci, a sudije do tada trebaju donijeti presudu.

Vladajuća koalicija u Kataloniji, koja zagovara nezavisnost te bogate regije na sjeveroistoku Španije, tvrdi da je univerzalno pravo na samoopredjeljenje jače od španskih zakona.

Rajoy: Referendum nezakonit

Premijer Rajoy je zahtjev Katalonije nazvao “neprihvatljivim činom neposlušnosti”.

Rekao je da će sve općine u Kataloniji biti upozorene na svoju “obavezu da spriječe ili blokiraju” napore da dođe do realizacije referenduma, koji je, kako kaže, neustavan, prenosi agencija France Presse.

On je sjednicu katalonskog Parlamenta, koji je usvajanjem zakona ozvaničio svoje planove da se u toj španskoj regiji organizira referendum o nezavisnosti, nazvao “političkom perverzijom” katalonske Vlade, prenosi agencija AP.

“Referendum je nezakonit i predstavlja napad na institucionalni poredak Španije i Katalonije”, kazao je Rajoy nakon hitnog sastanka s članovima svog kabineta.

Špansko Državno tužiteljstvo saopćilo je da će podići optužnice protiv članova katalonskog Parlamenta zbog izglasavanja zakona o održavanju referenduma o nezavisnosti 1. oktobra, koji španska Vlada smatra nelegalnim.

Većina za referendum

Većina poslanika katalonskog Parlamenta, u kome većinu imaju stranke koje se zalažu za otcjepljenje od Španije, glasala je u srijedu za zakon o referendumu i za pravni okvir neophodan za uspostavljanje nezavisne države, javio je Reuters.

Zakon je usvojen većinom od 72 glasa, prema 11 uzdržanih.

Poslanici koji se protive otcjepljenju Katalonije napustili su sjednicu prije glasanja, navodi AFP.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 8.9.2017. u 09:12