Suzavcem i vodenim topovima na protuvladine prosvjednike: 19 ozlijeđenih u Skopju

tačno.net
Autor 6.5.2015. u 09:44

Suzavcem i vodenim topovima na protuvladine prosvjednike: 19 ozlijeđenih u Skopju

Reuters

Prosvjed je organiziran nakon što je oporbeni čelnik optužio kabinet konzervativnog premijera Nikole Gruevskog da je 2011. zataškao policijsko ubojstvo 22-godišnjeg muškarca tijekom proslava koje su uslijedile nakon izbora

SKOPJE   Najmanje 19 osoba ozlijeđeno je, uključujući jednog fotografa i policajce, u prosvjedu protiv makedonske vlade u utorak u Skopju.

Policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala tisuću prosvjednika koji su se okupili preko puta sjedišta vlade u Skopju.

Prosvjed je organiziran nakon što je oporbeni čelnik optužio kabinet konzervativnog premijera Nikole Gruevskog da je 2011. zataškao policijsko ubojstvo 22-godišnjeg muškarca tijekom proslava koje su uslijedile nakon izbora.

Uz povike »Ubojice! Ubojice!« i zahtjeve za ostavkom vlade, prosvjednici su bacali predmete u pravcu sjedišta vlade, lomili stakla na zgradi, uništavali vozila parkirana u blizini te palili kante za otpad.

Među ozlijeđenima je 15 policajaca, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski, dodajući da su prosvjednici bacali tvrde predmete na policiju te da bi broj ozlijeđenih mogao biti i veći.

Političke napetosti u Makedoniji pojačale su se otkad je vlada u siječnju optužila šefa lijeve oporbe Zorana Zaeva i još četiri osobe da su špijunirali i počinili nasilje spram vladinih dužnosnika.

Zaeva je početkom travnja ispitivalo državno odvjetništvo. On odbacuje optužbe i tvrdi naprotiv da je konzervativna vlada ilegalno prisluškivala 20.000 osoba, među kojima političare, novinare i vjerske uglednike.

HINA

tačno.net
Autor 6.5.2015. u 09:44