Svađa oko budžeta: Blokada spriječava sankcije USA prema Iranu i Siriji

tačno.net
Autor/ica 5.10.2013. u 14:34

Svađa oko budžeta: Blokada spriječava sankcije USA prema Iranu i Siriji

Demonstracije protiv blokade pred Kapitolom: “Kada će se to završiti?”

Svađa oko budžeta USA blokira sada i američku vanjsku politiku: Obamina vlada ne može više provoditi sankcije protiv Irana i Sirije. Zbog zastoja u radu vlade moraju USA i EU odgoditi razgovore o zoni slobodne trgovine.

By:bos/Reuters/AP/AFP
Preveo: Ešref Zaimbegović

Četvrtog dana blokade u USA su pozicije nepromjenjene. Vlada USA je blokirana i ne može obavljati važne zadatke. Tu pripadaju i sankcije protiv Irana i Sirije. Glasnogovornik vlade Jay Carney je u petak saopštio da se sankcije u ovom trenutku ne mogu provoditi.

Ministarstvo finansija, koje nosi odgovornost za sprovođenje američkih sankcija, nije, prema Carneyu, više u poziciji da obavlja svoju „osnovnu funkciju“ jer su odgovarajući suradnicu poslani na prinudni odmor zbog blokade vlade. Zastoj blokira osim toga i sankcije protiv terorističkih grupacija i kartela droge. Carney predbacuje Republikancima da su odgovorni za negativne posledice ove blokade.

Blokada američkog fiskusa je samo jedna od mnogih poslijedica koje ovaj zastoj izaziva.

Vanjskopolitička blokada USA odlaže razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između USA i EU. Michael Froman, odgovorni pregovarač američke vlade, izjavio je da zbog blokade neće učestvovati na razgovorima slijedeće sedmice u Belgiji. U jednom telefonskom razgovoru on je informisao komesara EU Karela De Guchta o tome, da zbog finansijskih i personalnih ograničenja ne može kompletan tim pregovarača doći u Brüssel. USA će zajedno sa Evropljanima izraditi novi terminplan za period nakon blokade.

Američki predsjednik Barack Obama je zbog blokade svoje vlade otkazao putovanje u Aziju. On neće sudjelovati na sastanku na vrhu, planiranom za slijedeću sedmicu u Indoneziji i Bruneju, da bi ostao u Washingtonu, saopštila je Bijela kuća. Umjesto njega razgovore će tamo voditi minister  vanjskih poslova John Kerry.

 “Nema dobitnika”

Državni namještenici u USA koji su prisilno poslani na odmor mogu se nadati obeštećenju. Trebali bi naknadno dobiti svoju platu. Američka vlada će podržati odgovarajuće rješenje u Kongresu, izjavio je jedan govornik Bijele kuće.

Vrhunski političari u USA vode, zbog blokade vlade, dalje verbalne bitke. „Ovo nije igra“, rekao je vođa republikanaca u Kongresu, John Boehner, u petak na konferenciju za štampu u Washingtonu. „ Amerikanci neće nikakav zastoj i ja to također neću.“

Obama je odmah reagovao i garantirao da se u svađi oko budžeta niko ne smije osjećati kao pobjednik. “Nema dobitnika, ako ako porodice ne mogu biti sigurne da li će dobiti platu ili ne”, rekao je on prilikom kratke šetnje do jednog restorana u blizini Bijele kuće. Pred novinarima je zahtjevao: Blokada mora što je moguće brže biti prevladana. Obama je ponovo pozvao Boehnera da organizuje izjašnjavanje o prelaznom budžetu bez ogranićavanja zdravstvene reforme.

Obama se ipak očevidno neće osloniti na to da bi Republikanci mogli napraviti zaokret. Demokrati u Kongresu navodno već rade strategiji koja bi blokadu mogla okončati bez usaglašavanja posvađanih strana: Kako javlja agencija Reuters pozivajući se na anonimne izvore u Kongresu, žele Demokrati progurati u parlamentu izjašnjavanje koje bi omogućilo da državna uprava odmah počne funkcionisati.

spiegel.de

tačno.net
Autor/ica 5.10.2013. u 14:34