Sve veći broj Britanaca smatra da je napuštanje Evropske unije bilo greška

F.H./Klix.ba
Autor 3.11.2022. u 10:09

Sve veći broj Britanaca smatra da je napuštanje Evropske unije bilo greška

Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

Prema rezultatima istraživanja, većina Britanaca smatra da je napuštanje Evropske unije koje je izglasano na referendumu 2016. godine bilo greška.

Nova anketa pokazuje da samo 43 posto Britanaca smatra da je izlazak Velike Britanije iz Europske unije bila dobra odluka, dok 57 posto smatra da je to bila greška.

Cifre koje je u srijedu predstavio John Curtice, predsjednik Britanskog anketnog vijeća, predstavljaju značajan pomak u odnosu na rezultate iz 2016. godine, kada je gotovo 52 posto britanskog biračkog tijela glasalo za izlazak iz EU-a, što je šokiralo cijeli svijet.

“Brexit je danas vjerojatno na najnižoj razini popularnosti od juna 2016. godine”, rekao je Curtice tijekom susreta s novinarima u srijedu.

Anketar je primijetio da je pro-EU trend postao izraženiji nakon jeseni 2021. godine kada je manjak od oko 100.000 vozača kamiona ostavio mnoge britanske kompanije i potrošače u nemogućnosti da kupe uvoznu robu.

Tada su analitičari tvrdili da su mnogi od tih vozača kamiona bili iz istočne Europe, ali ih je povlačenje iz jedinstvenog tržišta, koje osigurava slobodu kretanja radnika, natjeralo da potraže bolje prilike na kontinentu.

Tekuća kriza troškova života, potaknuta rastućom inflacijom i cijenama energije, dodatno je produbila jaz između onih koji podržavaju Brexit i onih koji žale zbog njega, rekao je Curtice, iako je prerano zaključiti da bi Britanci zapravo ponovno razmislili o rezultatima referenduma.

Niti jedna od glavnih političkih stranaka u Ujedinjenom Kraljevstvu ne planira promicati ili zahtijevati novi referendum jer zemlja još uvijek pokušava definirati svoj identitet nakon Brexita.

Curtice je primijetio da se ljevičarska Laburistička stranka, koju vodi Keir Starmer, ne čini spremnom ponovno otvoriti raspravu o članstvu u EU ili zajedničkom tržištu, strahujući da bi to pitanje uplašilo ključne birače.

Laburisti su posljednjih sedmica doživjeli skok potpore nakon ostavke dva skandalom pogođena konzervativna premijera, Borisa Johnsona i Liz Truss, u manje od četiri mjeseca.

Imenovanje Rishija Sunaka, koji je po dolasku u Downing Street 10 obećao ispraviti Trussove pogreške, donekle je zaustavilo padanje Konzervativaca, rekao je Curtice.

Klix.ba

F.H./Klix.ba
Autor 3.11.2022. u 10:09