Sve više migranata na grčkim i španskim obalama

tačno.net
Autor 31.8.2019. u 09:15

Sve više migranata na grčkim i španskim obalama

Foto: EPA

Sve veći broj čamaca s migrantima pristaje ovih dana na grčki otok Lezbos, što je prvi takav masovni dolazak migranata iz susjedne Turske u tri godine, upozorili su dužnosnici, a Grčka pozvala na razgovor turskog veleposlanika, prenosi Reuters.

Godine 2015., na vrhuncu migrantske krize, tisuće ljudi stizale su svaki dan na grčke obale. Njihov broj znatno se smanjio nakon što su Europska unija i Ankara postigli dogovor u ožujku 2016. o zaustavljanju migrantskog vala.

Od 56.000 migranata i izbjeglica koji su ove godine stigli u Europu, gotovo polovica ih se iskrcala na grčkim otocima, a ta brojka posljednjih je mjeseci porasla, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda.

Svi prihvatni centri puni

Na Lezbos je samo u četvrtak stiglo 16 čamaca, od čega njih 13 u manje od sat vremena, s najmanje 650 ljudi, naveli su lokalna policija i UNHCR.

U kolovozu je u Grčku stiglo oko 7.000 migranata, najviše u tri godine. Većinom je riječ o obiteljima iz Afganistana.

Grčka ima na otocima pet prihvatnih centara i svi su puni.

Grčka vlada kazala je da će ubrzati proceduru obrade zahtjeva za azilom kako bi ublažila situaciju.

Probili granicu između Maroka i Španije

Istovremeno, stotine migranata probili su graničnu ogradu u Ceuti, koja je kao i Melilla, španjolska enklava u Maroku gdje se nalaze jedine kopnene granicu EU s Afrikom.

Migranti iz subsaharske Afrike i Gvineje su preskočili ogradu, a neki su razbili jedan od ulaza, rekao je jedan glasnogovornik lokalne prefekture, prenosi AFP.

To je nakon godinu dana prvi tako veliki proboj ilegalnih migranata koji je uspio u Ceuti. Od početka godine, 671 migrant je uspio ući u grad.

U Europu je 2015. stiglo više od milijun migranata i izbjeglica, bježeći od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi. Uglavnom su stizali preko Turske.

AJB

tačno.net
Autor 31.8.2019. u 09:15