Sve više zemalja obustavlja upotrebu AstraZeneca vakcine

tačno.net
Autor/ica 16.3.2021. u 09:22

Sve više zemalja obustavlja upotrebu AstraZeneca vakcine

foto: AA

Suspenzije su uslijedile nakon izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima koji su se pojavili kod nekih vakcinisanih osoba.

Sve više zemalja odlučuje se za suspenziju upotrebe vakcine koju su razvili kompanija AstraZeneca i Univerzitet Oxford protiv bolesti COVID-19, zbog novih izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima u vezi s tom vakcinom.

Portugal je u ponedjeljak privremeno suspendirao vakcine protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca, slijedeći poteze nekoliko drugih evropskih zemalja usljed zabrinutosti zbog mogućih ozbiljnih neželjenih efekata.

Iako u Portugalu do sada nisu zabilježeni takvi slučajevi, doze AstraZenece koje su do sada stigle u ovu zemlju bit će čuvane do daljnjeg, kažu iz portugalske radne grupe za vakcinaciju.

EMA će se zvanično oglasiti 18. marta

Prethodno su se Španija, Francuska, Njemačka, Slovenija i Italija pridružile Danskoj, Norveškoj, Austriji, Estoniji, Latviji, Litvaniji, Luksemburgu, Islandu, Irskoj i Bugarskoj u suspendiranju upotrebe vakcine, nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih pacijenata koji su primili vakcinu.

Čekajući reviziju Evropske agencije za lijekove (EMA), odluku o suspenziji vakcine AstraZeneca donio je i Kipar.

Suspenzija će trajati do 18. marta, kada bi EMA trebala objaviti mišljenje o vakcini nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih pacijenata koji su je primili.

Kiparski program imunizacije stanovništva nastavit će se vakcinama kompanija Pfizer/BioNTech i Moderna, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Nije bilo javno prijavljenih slučajeva bilo kakvih neželjenih efekata vakcine AstraZeneca na Kipru.

Sastanak Savjetodavnog odbora WHO-a

Iz AstraZenece su poručili da nema razloga za zabrinutost zbog njihove vakcine.

EMA je saopćila da, dok je u toku istraga o mogućim neželjenim efektima vakcine, ostaje pri stavu da su koristi vakcine u sprečavanju bolesti COVID-19 veće od rizika od nepoželjnih posljedica.

U saopćenju se navodi da EMA nastavlja istragu povodom prijava događaja vezanih za stvaranje krvnih ugrušaka kod ljudi koji su primili vakcinu.

Savjetodavni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastat će se u utorak kako bi razgovarao o AstraZeneca vakcini.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 16.3.2021. u 09:22