Započelo saslušanje: Svećenička pedofilija konačno na dnevnom redu UN-a

tačno.net
Autor 16.1.2014. u 14:06

Započelo saslušanje: Svećenička pedofilija konačno na dnevnom redu UN-a

Na UN-ovom panelu u Ženevi počelo je saslušanje vatikanskih dužnosnika o seksualnom zlostavljanju tisuće djece koje se događalo u Katoličkoj crkvi, javlja BBC.

Piše: E.M., Index.hr

Vatikan se ranije nije oglašavao po tom pitanju smatrajući da su pravna tijela zemalja u kojima su se navodna zlostavljanja dogodila odgovorna za ispitivanje tih slučajeva.

Papa Franjo zaključio je da je za kredibilitet Crkve od iznimne važnosti suočavanje s ovim problemom. Zbog toga je prošli tjedan najavio kako će ponuditi pomoć žrtvama te je već promijenio Zakon u kojem je proširio definiciju zlostavljanja djece.

Žrtve se nadaju da će sva zlodjela i tajne napokon izaći na vidjelo.

Sveta stolica jedna je od potpisnica UN-ove konvencije o pravima djece. Ipak, prvi izvještaj podnesen je tek 2012. godine, 12 godina nakon ratificiranja konvencije. Ovo je prvi put da se Sveta stolica javno brani od optužbi.

BBC je naveo i neke seksualne skandale Katoličke crkve:

Njemačka – Svećenik Andreas L. priznao je 2012. godine 280 točaka optužnice za seksualno zlostavljanje, među kojima i onu o zlostavljanju tri dječaka više od jednog desetljeća.

Sjedinjene američke države – javno zgražanje devedesetih godina prošlog stoljeća izazvala su dva bostonska svećenika, Paul Shanley i John Geoghan, nakon što su otkriveni slučajevi zlostavljanja.

Belgija – Biskup Brugesa, Roger Vangheluwe, podnio je ostavku u travnju 2010. godine nakon što je priznao da je godinama seksualno zlostavljao dječaka.

Italija – Katolička crkva u Italiji priznala je  2010. godine da je prijavljeno sto svećenika zbog pedofilije.

Irska – izvješće 2009. godine otkrilo je brojna seksualna i psihička zlostavljanja u katoličkim školama i sirotištima tijekom čitavog 20. stoljeća.

tačno.net
Autor 16.1.2014. u 14:06