Svećenika optuženog za genocid štiti Vatikan

Autor 1.10.2012. u 08:39

Svećenika optuženog za genocid štiti Vatikan

Međunarodni sud UN-a u Arushi i vlada Raunde traže izručenje, jer tvrde da su preživjeli prepoznali svećenika kao onog koji je sudjelovao u genocidu pa čak i vodio »liste za odstrijel«  djece

Ruandski katolički svećenik, 63-godišnji Jean-Baptiste Rutihunza , za kojim je raspisana međunarodna tjeralica zbog genocida i zločina protiv čovječnosti, živi slobodno u Rimu pod zaštitom Vatikana!
Prema desecima potresnih svjedočanstava,  upravo je on 1994. izrađivao i ažurirao popise ljudi, među kojima i djece s poteškoćama u razvoju te ih proslijeđivao paravojnim skupinama hutua.
Rutihunza je tada bio pravni zastupnik Centra milosrdne braće u Gatari, u okrugu Nyanze na jugu zemlje, a radilo se o vjerskoj strukturi koja je pružala pomoć stotinama djece sa izrazito teškim motoričkim problemima. 
Sudeći prema mnogobrojnim svjedočanstvima preživjelih koji su smogli snage prisjetiti se tih više nego teških trenutaka i ispričati kakve su sve strahote prošli, a to su učinili unatoč prijetnjama i strahu od osvete, otac Rutihunza je više nego aktivno sudjelovao u genocidu pa čak i vodio »liste za odstrijel«  djece, koja su bila porijeklom tutsi. 
Istragom koju je pokrenuo Međunarodni sud u Arushi, pod pokroviteljstvom UN-a, pokušava se barem djelomice ispraviti nepravda i pronađi odgovorne te ih privesti pravdi zbog pokolja. Do sada je utvrđeno kako je u Gatari umrlo 4.338 djece, nevinih mališana što su pokopani u zajedničku grobnicu otkrivenu tek kasnije.
S dolaskom ruandskog patriotskog fronta, zahvaljujući kojemu je konačno okončan pokolj, svećenik Rutihunza pobjegao je u obližnju Demokratsku Republiku Kongo gdje se smjestio u Bukavi i odlučio sa još nekolicinom svećenika otvoriti novi Centar milosrdne braće.
No, kako se je ubrzo počeo smanjivati broj izbjegličkih kampova, 1996. godine napustio je Kongo i odlučio otići u Tanzaniju. Samo godinu dana kasnije stigao je u Rim gdje se uspio »udomaćiti« u jednoj od skupina moćnog bratstva, no nije se uspio skriti od očiju javnosti i uskoro je istina izašla na vidjelo…
Međunarodni sud nije dugo čekao kako bi reagirao i izdat je nalog za njegovim uhićenjem, a ubrzo se u slučaj uključuje i Interpol te je uhićenje svećenika zatražila i ruandska vlada. Jean-Baptiste Rutihunza dao je »petama vjetra«, sklonio se u Belgiju, ali se potom ipak odlučio na povratak u Rim gdje već nekoliko godina živi daleko od očiju javnosti, skriven iza vatikanskih debelih zidina. Radi ni više ni manje nego recepcioner, no skandal je jednostavno prevelik i Sveta Stolica jednostavno ne može zatvarati oči pred međunarodnim nalogom za uhićenjem

Autor 1.10.2012. u 08:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija