Švedska mornarica u lovu na podmornicu, Putin tvrdi: nije ruska

tačno.net
Autor 21.10.2014. u 10:25

Švedska mornarica u lovu na podmornicu, Putin tvrdi: nije ruska

Švedska mornarica nastavila je potragu za ruskom podmornicom u svojim teritorijalnim vodama u arhipelagu oko Stockholma. Radi se o najvećoj operaciji ove vrste, a javnost je upozorena da se ne približava području koje se pretražuje dok je zračni promet preusmjeren.

U nedjelju je objavljeno kako se radi o ruskoj zalutaloj podmornici, no misterij je dodatno rasplamsao interes medija nakon što su i Rusija i Nizozemska zanijekale da se ne radi o njihovoj podmornici.

– Mi sa sigurnošću možemo tvrditi da su sve češće vojne vježbe s ruske strane, ali i od strane NATO-a, kazao je švedski premijer Stefan Loefven na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Rusija je u rujnu dva puta ušla u švedski zračni prsotor s borbenim zrakoplovima Su-24. Ministar vanjskih poslova Carl Bildt tada je kazao kako se radi o ‘ozbiljnom upadu na tuđi teritorij kakav se ne pamti od Hladnog rata’.

Podsjetimo, švedski list Svenska Dagbladet objavio je, pozivajući se na više dobro upućenih neimenovanih izvora, da je riječ o ruskoj podmornici koja je iz zasad nepoznatih razloga poslala poziv u pomoć svom zapovjednom centru u ruskom Kalinjingradu.

U četvrtak u večernjim satima, dan prije nego što je objavljeno da je tajnovita potraga započela, švedski su obavještajci navodno presreli radio komunikaciju između podmornice i Kalinjingrada. Razgovor se vodio na specijalnoj frekvenciji koju Rusi koriste isključivo u hitnim situacijama.

Oko 14 sati poslije, u petak oko podneva, Šveđani su navodno potvrdili da je riječ o podmornici te su krenuli u potragu. Obavještajci su u petak navečer iznova presreli radio komunikaciju, koja je ovoga puta bila kodirana, ali bilo je moguće otkriti poziciju odašiljača i primatelja signala. Odašiljač je bio lociran na području stockholmskog arhipelaga, a primatelj u Kalinjingradu.

Pojavile su se nepotvrđene informacije da je ruska podmornica oštećena te da je protivno volji svoje posade zaglavila u švedskim vodama.

Inače, čini se da je Stockholm bio prisiljen izaći u javnost i priznati da je nekakva akcija u tijeku ponajprije zbog velike gustoće pomorskog prometa na području pretrage.

Čitava operacija podsjeća na vrijeme Hladnog rata, kada su Šveđani relativno često ganjali sovjetske podmornice u svojim vodama.

Otkad se zahuktala situacija u Ukrajini, zabilježeno je nekoliko incidenata u švedskom zračnom prostoru, u koji su upadali ruski borbeni lovci, no ovo je prvi put da se spominje incident s podmornicom.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor 21.10.2014. u 10:25