Švedska policija: Uhapšeni Uzbekistanac je vjerovatno napadač

RSE
Autor 9.4.2017. u 10:09

Švedska policija: Uhapšeni Uzbekistanac je vjerovatno napadač

Švedsko tužilaštvo potvrdilo je da je muškarac uhapšen u vezi sa jučerašnjim napadom kamionom u Stokholmu tridesetdevetogodišnji Uzbekistanac, ali njegovo ime nije objavljeno.

Švedska policija potvrdila je i da je pronašla sumnjivu napravu ispod vozačevog mjesta u kamionu, ali još nije poznato da li se radi o bombi.

Vlasti su navele da je uhapšeni Uzbekistanac bio pod prismotrom neko vrijeme, a šef Švedske službe sigurnosti Anders Tornberg rekao je kako se uhapšeni “ne nalazi u skorijim policijskim dosjeima, ali je u njima bio ranije”.

On je takođe rekao da sigurnosne službe rade sa drugim sigurnosnim agencijama po ovom pitanju, ali nije želio objašnjavati.

Uzbekistanac je priveden juče u sjevernom dijelu Stokholma, u naselju Marsta nedaleko od aerodroma Alranda, i osumnjičen je da je vozio ukradeni kamion kojim je u petak popodne u centru tog grada ubio četvoro, a povrijedio 15 ljudi, prenosi Reuters.

Moguće je da je imao saučesnike, ali to još ne znamo”, izjavio je portparol švedske policije Lars Bystro za AP.

Stokholmska bolnica Karolinska saopštila je u subotu da je šest od 15 ranjenih u jučerašnjem napadu u centru grada otpušteno nakon tretmana dok je osam odraslih i jedno djete ostalo u bolnici.

Napad u Stokholmu dogodio se u petak oko 15 sati po lokalnom vremenu u jednoj od najprometnijih ulica u gradu, Drottninggatan (Kraljičina ulica) na jednoj od najvećih pješačkih staza.

 

RSE
Autor 9.4.2017. u 10:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija