Švedska uvodi granice zbog velikog broja imigranata

tačno.net
Autor 12.11.2015. u 09:58

Švedska uvodi granice zbog velikog broja imigranata

Švedska je najavila da će uvesti privremene granične punktove kako bi kontrolirala protok imigranata u zemlju.

Švedski ministar unutrašnjih poslova Anders Ygeman kazao je da su se odlučili na ovaj korak nakon što ih je policija upozorila da bi nekontrolisani dolazak imigranta mogao biti prijetnja javnom redu i miru. Kontrole počinju od podneva u četvrtak i trajat će inicijalno 10 dana.

Lideri EU i Afrike održavaju već drugi dana razgovore na Malti o mjerama kojim bi zaustavili protok imigranta. Obje strane su spremne potpisati ugovor prema kojem će biti odobreno 1,8 milijardi eura iz Fonda za hitne slučajeve za Afriku. Zauzvrat, Evropa očekuje da afričke nacije zaustave ulazak imigranta koji dolaze iz Afrike i da ubrzaju povratak u domovinu onih osoba kojima nije odobren azil.

Očekuje se da će u Švedsku ući blizu 200.000 imigranta, više nego i u jednu drugu evropsku zemlju. Ygeman je rekao kako neće ograničiti broj imigranata, već da samo žele bolju kontrolu onih koji budu tražili azil u Švedskoj.

“Naš signal ostatku Evrope je kristalno jasan: Švedska je zemlja koja podnosi najveću odgovornost u izbjegličkoj krizi. Ako izađemo na kraj s višestrukim izazovom, druge zemlje moraju preuzeti odgovornost”, kazao je.

Službenici švedskog imigracionog centra kazali su kako će im granične kontrole pomoći u registrovanju novih izbjeglica i u sprječavanju ilegalnog boravka u zemlji.

Glasnogovornik Agencije za imigraciju Švedske rekao je kako trenutno voze ljude autobusima od granice do ureda, ali da većina njih ne uđe i nestane.

Prema podacima UN-a u Evropu je ušlo 800.000 imigranta u ovoj godini, a 3.440 ih preminulo na svom putu spasa. Oko 150.000 ih je iz Eritreje, Nigerije i Somalije koji prelaze opasana put preko Sredozemnog mora, a oko 650.000 iz Sirije koji stižu preko Turske ili Grčke.

klix.ba

tačno.net
Autor 12.11.2015. u 09:58