Svet odaje počast Nelsonu Mandeli

tačno.net
Autor/ica 10.12.2013. u 09:29

Svet odaje počast Nelsonu Mandeli

Mase Južnoafrikanaca i stranaca počele su se u utorak ujutro pristizati na stadion Soccer City u Sowetu, gdje se očekuje 80.000 ljudi na istorijskoj komemoraciji bivšem južnoafričkom predsedniku Nelsonu Mandeli, koji je preminuo u četvrtak u 95. godini.

Više od 70 svetskih državnika, od američkog predsjednika Baracka Obame do iranskog Hasana Rohanija, prisustvuje komemoraciji na najvećem južnoafričkom stadionu kako bi odali počast jednom od najvećih mirotvoraca čovečanstva.

Britanski premijer David Cameron, zimbabveanski predsednik Robert Mugabe i kubanski lider Raul Castro takođe će biti na stadionu Soccer City u Johannesburgu, na jednom od najvećih skupova svetskih državnika u novijoj istoriji, objavilo je južnoafričko ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol ministarstva Clayson Monyela rekao je da nema nikakve zabrinutosti oko sigurnosti i logistike za tako velik događaj, organizovan u samo nekoliko dana.

Predsednik Barack Obama i bivši predsednik SAD George W. Bush stigli na komemoraciju

Predsednik Barack Obama i bivši predsednik SAD George W. Bush stigli na komemoraciju

Popis gostiju još nije konačan, ali je poznato da će Obama sa sobom povesti čak trojicu bivših predsednika Jimmyja Cartera, Georgea Bushamlađeg i Billa Clintona. Nemačku će predstavljati predsjednik Joachim Gauck, Francusku Francois Hollande i bivši predsednik Nicolas Sarkozy, Brazil predsednica Dilma Rouseff i njezin prethodnik Lula da Silva. Na stadionu će biti i glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Stadion s 95 hiljada mesta u Sowetu, delu Johannesburga koji je bio središte borbe protiv apartheida, biće mesto centralne komemoracije Mandeli. Soccer City bio je i mesto poslednjeg Mandelinog pojavljivanja u javnosti, na finalu Svetskog nogometnog prvenstva 2010.

Pre svih njih govor će održati Andrew Malangeni, koji je dugo bio zatvoren zajedno s Mandelom na Robben Islandu tokom režima apartheida, a govoriće i neki članovi Mandeline obitelji. Nakon službene svečane komemoracije, kovčeg narodnog heroja će tri dana biti izložen u sedištu vlade u Pretoriji, a svakog jutra su predviđene procesije ulicama glavnog grada.

Kovčeg s posmrtnim ostacima bivšeg predsednika će u subotu biti prebačen u selo Qunu, u regiji na jugoistoku zemlje u kojoj živi narod Xhosa kojem pripada Mandelina porodica. Tamo će biti pokopan u nedjelju uz svoje troje dece, na tradicionalnom pogrebu koji objedinjuje kršćanski obred i obred Xhosa. Na sahrani neće biti svetskih lidera jer će to biti porodični ispraćaj.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor/ica 10.12.2013. u 09:29