Svijet može odahnuti, osiguran izvoz ukrajinskog žita

B.R
Autor/ica 22.7.2022. u 18:43

Svijet može odahnuti, osiguran izvoz ukrajinskog žita

U Istanbulu potpisan sporazum o izvozu ukrajinskog žita (Foto: EPA-EFE)

U Istanbulu danas je potpisan sporazum kojim se obavezuje da se omogući izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Potpisnice su Ukrajina i Rusija, a za postizanje dogovora posredovale su Turska i Ujedinjene nacije.

Izvoz žita bio je blokiran pet mjeseci usljed agresije Rusije na Ukrajinu. Zapad je optužio Moskvu da hranu koristi kao oružje, dok su u UN-u, čelnici država i stručnjaci upozoravali na katastrofalne posljedice ako se ne omogući izvoz žita.

Bio je blokiran izvoz 20 miliona tona žita, a Ukrajini je u toku ljetna žetva. Sporazum se odnosi na tri ukrajinske luke, među kojima je i Odesa, a njime se podrazumijeva i formiranje Centra za koordinaciju koji će biti u Istanbulu. Osim toga, bit će utvrđeni sigurnosni koridori za izvoz.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je izjavio da se sporazumom državama donosi olakšanje te da će se njime doprinijeti stabilizaciji globalnog lanca snabdijevanja hranom. Prema njegovim riječima, nije bilo lako postići dogovor.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je napomenuo da je ovim izbjegnuta opasnost da veliki broj ljudi širom svijeta gladuje, prenosi CNN.

Klix.ba

B.R
Autor/ica 22.7.2022. u 18:43